ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των κυρώσεων στο Ιράν

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των κυρώσεων στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα μια «σημαντική» αύξηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν.

«Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter, χωρίς να παράσχει άλλες διευκρινίσεις.

Οι κυρώσεις, η φύση των οποίων μένει να διευκρινιστεί, προστίθενται στα πρωτοφανή τιμωρητικά μέτρα που έχει επιβάλει ήδη η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη αφότου ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απέσυρε τη χώρα του τον Μάιο του 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν αρκεί για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει ατομική βόμβα και να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός από τους υπουργούς του τις τελευταίες ημέρες ως προς την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου, αν και είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον κύριο ύποπτο, είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή πως είναι έτοιμος να «ανταποδώσει» και πως διαθέτει πολλές «επιλογές».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει στρατιωτικά αντίποινα έπειτα από αυτό που χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα στην Τζέντα για να συζητήσει τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco και τον συντονισμό των προσπαθειών εναντίον της «ιρανικής επιθετικότητας» με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με την αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Μάικ Πομπέο «θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν την πρόσφατη επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του βασιλείου και να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας στην περιοχή», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Πομπέο θα μεταβεί στη συνέχεια στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ Αμπού Ντάμπι για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχό τους Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαφγέντ και να συζητήσουν περιφερειακά και διμερή θέματα, αναφέρεται στην ανάρτηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter