ΗΠΑ: Ο Τραμπ ασκούσε πιέσεις σε στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ασκούσε πιέσεις σε στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε πιέσεις σε κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, ζητώντας τους να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του και απειλώντας ότι θα τους απέλυε αν δεν συμμορφώνονταν με τις επιθυμίες του, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους ερευνητές του Κογκρέσου.

Τα χειρόγραφα σημειώματα γράφτηκαν από τον τότε Ρίτσαρντ Ντόναχιου, που την εποχή εκείνη ασκούσε χρέη υφυπουργού Δικαιοσύνης, και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δίνουν μια εικόνα επιβαρυντική για τον Τραμπ στην απεγνωσμένη προσπάθειά του αναγκάσει το υπουργείο να κάνει το πρωτοφανές βήμα παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης επέτρεψε να δοθούν στο Κογκρέσο τα χειρόγραφα σημειώματα συνιστά μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία κατ’ επανάληψη είχε επικαλεστεί τα «προνόμια» της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να παρακάμψει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Στα σημειώματα αυτά περιγράφεται μια τηλεφωνική επικοινωνία, στις 27 Δεκεμβρίου, με τον Τζέφρι Ρόζεν, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διοριστεί υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης. «Κατανοήστε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί, δεν θα χτυπήσει τα δάχτυλά του, για να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών» φέρεται να είπε ο Ρόζεν. «Δεν περιμένω να κάνετε κάτι τέτοιο. Απλώς πείτε ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες. Αφήστε τα υπόλοιπα σε εμένα και τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές» απαντά ο Τραμπ.

Η αλλαγή στάσης του υπουργείου Δικαιοσύνης καθιστά ευκολότερο για την Επιτροπή να καλέσει βασικούς μάρτυρες και να συλλέξει στοιχεία κατά του Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο αποφάσισε ότι «λόγω επιτακτικών νομοθετικών συμφερόντων» δίνει την άδεια σε έξι πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ να καταθέσουν. Μεταξύ αυτών είναι οι Ρόζεν και Ντόναχιου, καθώς και ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των πιέσεων που δεχόταν από τον Τραμπ. Επίσης, θα κληθούν ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Πάτρικ Χοβακιμιάν και ο πρώην βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Κλαρκ. Ο τελευταίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άλλης έρευνας του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή τις πληροφορίες ότι «συνωμότησε» με τον Τραμπ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκδιώξουν τον Ρόζεν ώστε εκείνος να διατάξει τη διενέργεια έρευνας περί εκλογικής απάτης στην Τζόρτζια.

Στο τηλεφώνημα της 27ης Δεκεμβρίου με τον Ρόζεν ο Τραμπ απείλησε ότι θα βάλει επικεφαλής τον Κλαρκ, λέγοντας: «Ο κόσμος μου λέει ότι ο Τζεφ Κλαρκ είναι θαυμάσιος, θα έπρεπε να διορίσω αυτόν. Ο κόσμος θέλει να αντικαταστήσω την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Τραμπ επαναλάμβανε τον ψευδή ισχυρισμό ότι του έκλεψαν τη νίκη στις εκλογές. «Εσείς μπορεί να μην παρακολουθείτε το Ίντερνετ όπως εγώ», είπε.

Ο Ρόζεν και ο Ντόναχιου προσπάθησαν πολλές φορές να πουν στον πρώην πρόεδρο ότι οι πληροφορίες του ήταν λανθασμένες. «Κάνουμε τη δουλειά μας. Πολλές από τις πληροφορίες που παίρνετε είναι ψευδείς», είπαν, σύμφωνα με τα χειρόγραφα σημειώματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter