ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ντόριαν υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 αλλά παραμένει απειλητικός – 30 νεκροί στις Μπαχάμες

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ντόριαν υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 αλλά παραμένει απειλητικός – 30 νεκροί στις Μπαχάμες

Ο τυφώνας Ντόριαν, ο οποίος υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, παραμένει σήμερα απειλητικός κατά το πέρασμά του από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε σε ένα τμήμα των Μπαχαμών όπου προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, ενώ ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί, το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) σημειώνει ότι ο Ντόριαν υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, την πιο χαμηλή, νωρίς σήμερα το πρωί καθώς προσέγγιζε την ακτή της Βόρειας Καρολίνας. Ο κυκλώνας κατευθυνόταν προς το βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Καρολίνας με ταχύτητα 24 χλμ/ώρα και συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα περίπου 150 χλμ/ώρα.

“Αργή εξασθένησή του αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο ο Ντόριαν θα παραμείνει δυνάμει ένας ισχυρός κυκλώνας” τις προσεχείς ώρες καθώς περνάει κοντά ή κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Καρολίνας, προσθέτει το NHC στην ανακοίνωσή του, στην οποία προειδοποιεί ότι μπορεί κατά τόπους να προκληθεί στην ακτή της πολιτείας αυτής μια επικίνδυνη άνοδος της στάθμης των υδάτων.

“Προβλέπεται μια μακρά νύχτα”, προειδοποίησε χθες το βράδυ στο CNN ο Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, η οποία την ίδια εποχή πέρυσι είχε πληγεί επίσης από κυκλώνα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εξαιτίας του τυφώνα ο οποίος είχε πλήξει νωρίτερα τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στην πολιτεία αυτή, όπου είχαν ανοίξει 33 καταφύγια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βεβαίωσε εξάλλου ότι παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά, ενώ σε μήνυμά του στο Twitter επισήμανε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κούπερ όπως και με τους κυβερνήτες της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια από τις ακτές των οποίων είχε περάσει ο τυφώνας νωρίτερα. Ο πρόεδρος χαιρέτισε εξάλλου τη δουλειά των σωστικών συνεργείων τα οποία έχουν κινητοποιηθεί κατά μήκος των αμερικανικών ακτών.

Εξάλλου πολλά τμήματα της νοτιοανατολικής ακτής των ΗΠΑ, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ για διάφορες περιοχές έχουν εκδοθεί και εντολές εκκένωσης.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός των Μπαχαμών Χιούμπερτ Μίνις δήλωσε στο CNN ότι ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους στην νησιωτική χώρα και ότι οι καταστροφές που προκάλεσε θα έχουν αντίκτυπο για “γενιές” στις Μπαχάμες. Οι αρχές του αρχιπελάγους προέβλεψαν εξάλλου ότι υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός των νεκρών να αυξηθεί σημαντικά.








Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter