ΗΠΑ: Θέλουν να φυτέψουν 10 δισ. δέντρα για να ανατρέψουν την (αντι)περιβαλλοντική πολιτική του Τραμπ

ΗΠΑ: Θέλουν να φυτέψουν 10 δισ. δέντρα για να ανατρέψουν την (αντι)περιβαλλοντική πολιτική του Τραμπ

Μία μεγάλη διεθνής εκστρατεία δενδροφύτευσης, η οποία φέρει το όνομα «Δάσος του Τραμπ», είναι η απάντηση ομάδας ακτιβιστών υπέρ του περιβάλλοντος στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2017, μπροστά από το Λευκό Οίκο, οι ακτιβιστές φιλοδοξούν να φυτέψουν ένα από τα 10 δισεκατομμύρια – μάλιστα, 10 δισεκατομμύρια! – δέντρα και άλλα φυτά, μικρά και μεγάλα, με τα οποία θέλουν να γεμίσουν τα επόμενα χρόνια όλες τις χώρες όλου του κόσμου.

Ο αριθμός – στόχος, είναι προφανώς τεράστιος και δεν θα επιτευχθεί άμεσα. Αλλά δεν είναι τυχαίος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τόσα δέντρα μπορούν να «ισοφαρίζουν» τα 650 εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα έως το 2025, εάν ο Τραμπ συνεχίσει να αγνοεί επιδεικτικά τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της μόλυνσης λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

«Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα, είμαστε μάρτυρες της μιας επίθεσης μετά την άλλη κατά πρωτοβουλιών που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Ο Τραμπ έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά του υγιούς κλίματος στη Γη, γι’ αυτό κι εμείς περνάμε στην αντεπίθεση με μια στρατιά δέντρων. Όσο περισσότερα δέντρα φυτέψουμε, και όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο γρήγορα θα αντισταθμίσουμε τις συνέπειες από την άγνοια του Τραμπ», υποστηρίζει στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο ειδικός επί των παγετώνων και εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας, Ντάνιελ Πράις.

Βάσει της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να ακυρώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών έως το 2025 τουλάχιστον κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, οι διοργανωτές υπολόγισαν το αντίτιμο των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών του Τραμπ σε 650 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο αποτύπωμα άνθρακα (το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) 33 εκατομμυρίων Αμερικανών.

«Είναι ξεκάθαρα μια μεγάλη πρόκληση, αλλά πολύ πρόσφατα η Ινδία κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ φυτεύοντας 66 εκατομμύρια δένδρα και φυτά σε μόλις μια μέρα. Εάν συμβάλλουμε όλοι μας, ο στόχος είναι απόλυτα ρεαλιστικός», καταλήγει ο κύριος Πράις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter