ΗΠΑ: Θέλουν να συλλέγουν το DNA των μεταναστών

ΗΠΑ: Θέλουν να συλλέγουν το DNA των μεταναστών

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδια της για συλλογή του γενετικού υλικού όλων των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Το DNA θα καταχωρείται σε βάση δεδομένων της ομοσπονδιακής αστυνομίας, FBI.

Στη βάση δεδομένων CODIS, η οποία περιλαμβάνει εκατομμύρια προφίλ συλληφθέντων και καταδικασθέντων για αδικήματα και εγκλήματα, θέλει η αμερικανική κυβέρνηση να καταχωρεί το DNA όλων των μεταναστών που κρατούνται λόγω παράνομης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσβαση στη CODIS θα έχουν και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, πέραν του FBI.

Το σχέδιο συλλογής και καταχώρισης των στοιχείων DNA ανθρώπων που βρίσκονται υπό κράτηση αλλά δεν έχουν καταδικασθεί για κάποιο έγκλημα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση οργανώσεων που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο σκοπός της συλλογής του DNA υπερβαίνει τη διερεύνηση εγκλημάτων και φτάνει στον έλεγχο του πληθυσμού, κάτι που αντιβαίνει στις βασικές έννοιες της ελευθερίας και της αυτονομίας», δήλωσε η αμερικανική ένωση για τις πολιτικές ελευθερίες.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες ξεκίνησαν την πραγματοποίηση «γρήγορων τεστ DNA» στους μετανάστες που είχαν περάσει τα σύνορα με τις οικογένειές τους με σκοπό να επαληθεύσουν τους δεσμούς συγγένειας που υποστήριζαν οι ίδιοι ότι είχαν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που μίλησε ανώνυμα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, «αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τα «γρήγορα τεστ DNA». Πρόκειται για ένα πιο ολοκληρωμένο γενετικό προφίλ».

Το 2018, περισσότερα από 396.000 άτομα κρατήθηκαν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter