ΗΠΑ: Οι εικόνες με τους Αϊτινούς που απωθούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις δεν «αντικατοπτρίζουν» τις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Οι εικόνες με τους Αϊτινούς που απωθούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις δεν «αντικατοπτρίζουν» τις ΗΠΑ
Φωτογραφία: Twitter

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας είπε σήμερα ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν έφιππα μέλη της συνοριακής αστυνομίας να απωθούν μετανάστες από την Αϊτή, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, δεν αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα των ΗΠΑ, ούτε τη δράση του συνόλου αυτής της δύναμης.

Σε μια φωτογραφία που τράβηξε ένας φωτογράφος, ο οποίος συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας έφιππος συνοριοφύλακας αρπάζει έναν άνδρα από το μπλουζάκι του, στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Γκράντε, φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, κοντά στο Ντελ Ρίο, στο Τέξας.

Σε ένα άλλο φωτογραφικό στιγμιότυπο, ένας συνοριοφύλακας κρατάει μια ομάδα ανθρώπων σε απόσταση τραβώντας τα ηνία του αλόγου, σε μια απειλητική προς εκείνους στάση, για να τους αναγκάσει να αλλάξουν δρόμο και να γυρίσουν προς το Μεξικό.

Αυτές οι φωτογραφίες «δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που είμαστε ως χώρα ούτε αυτό που είναι η αστυνομία στα αμερικανικά σύνορα», τόνισε ο Μαγιόρκας, ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως διέταξε την έναρξη μιας έρευνας και υποσχέθηκε αποτελέσματα σύντομα, «σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες».

Οι φωτογραφίες, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκάλεσαν αντιδράσεις στις ΗΠΑ, έως και τους στενούς συμμάχους του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αυτές οι φωτογραφίες μας προκαλούν ναυτία», δήλωσε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις τις χαρακτήρισε «φρικτές», εκτιμώντας πως «σε ανθρώπινα όντα δεν πρέπει να ποτέ να συμπεριφέρεται κανείς με τέτοιο τρόπο».

Για κάποιους, οι μετανάστες αντιμετωπίστηκαν ως κοπάδια ζώων που τα κυνηγούν για να τα συγκεντρώσουν οι καουμπόηδες. Σε άλλους οι εικόνες αυτές έφεραν μνήμες της συμπεριφοράς προς τους Αφροαμερικανούς από την έφιππη αστυνομία, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή ακόμα και ιδιοκτήτες σκλάβων.

Χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν σήμερα να διασχίζουν τον Ρίο Γκράντε σε μια προσπάθεια να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ, όπου κατασκηνώνουν κάτω από μια γέφυρα στο Ντελ Ρίο.

«Έχουμε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε» αυτή τη μεταναστευτική ροή, διαβεβαίωσε ο Μαγιόρκας.

«Το εφαρμόζουμε, χρειάζεται χρόνος και αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης: Φωτογραφίες- σοκ: Έφιπποι συνοριοφύλακες κυνηγούν μετανάστες στον Ρίο Γκράντε

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter