ΗΠΑ: Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ αναπτύσσονται στο Μαλί

ΗΠΑ: Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ αναπτύσσονται στο Μαλί
Φωτογραφία Αρχείου

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε την παρουσία της παραστρατιωτικής ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ στο Μαλί, ένα γεγονός που δεν έχει παραδεχτεί η χούντα του Μπαμακό, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση είναι τεταμένες.

«Η Βάγκνερ βρίσκεται στο Μαλί» δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική (Africom), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο της Φωνής της Αμερικής. Οι μισθοφόροι «βρίσκονται εδώ, πιστεύουμε ότι τώρα είναι πολλές εκατοντάδες», ανέφερε. «Αναπτύσσονται, με τη στήριξη του ρωσικού στρατού. Τους μεταφέρουν αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας», πρόσθεσε, συνδέοντας τους μισθοφόρους της Βάγκνερ με το Κρεμλίνο, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

«Όλος ο κόσμος μπορεί να δει τι συμβαίνει. Αυτό μας ανησυχεί πολύ», συνέχισε ο στρατηγός Τάουνσεντ.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε τους μισθοφόρους της Βάγκνερ ότι στηρίζουν τη στρατιωτική χούντα στο Μαλί, υπό το πρόσχημα ότι πολεμούν τους τζιχαντιστές. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι λέει «ψέματα» όσον αφορά το καθεστώς της δύναμης Βάγκνερ. «Όταν ρωτάμε τους Ρώσους συναδέλφους μας για τη Βάγκνερ, δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της. Όμως, όταν πρόκειται για μισθοφόρους που είναι Ρώσοι πρώην στρατιώτες, που έχουν ρωσικά όπλα, που μεταφέρονται με ρωσικά αεροπλάνα, είναι εκπληκτικό που οι ρωσικές αρχές δεν το γνωρίζουν. Ζούμε μέσα στο ψέμα», τόνισε.

Η χούντα που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στο Μαλί το 2020 δεν σκοπεύει να την παραδώσει σύντομα στους πολιτικούς. Η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έχει επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στο Μαλί λόγω αυτής της κατάστασης. Το ίδιο μπορεί να πράξει σύντομα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την πίεση της Γαλλίας που κατηγορεί τη χούντα ότι κατέφυγε στις υπηρεσίες των μισθοφόρων της Βάγκνερ, κάτι που το Μπαμακό το διαψεύδει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter