ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι υποβαθμίζουν το Γραφείο Ηθικής

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι υποβαθμίζουν το Γραφείο Ηθικής

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν χθες για τον περιορισμό της δικαιοδοσίας μιας ανεξάρτητης επιτροπής για την ηθική, που συστήθηκε το 2008 στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς με συνέπεια τη φυλάκιση τριών μελών του Κογκρέσου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times.”

Πρόκειται για το Γραφείο Ηθικής του Κογκρέσου (Office of Congressional Ethics), ενώ η απόφαση για την υποβάθμισή του, δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες. Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Ρόμπερτ Γκουντλέιτ από την Βιρτζίνια και πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι μία διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την κατάργηση του γραφείου. Ωστόσο, δεν υπήρξε ούτε προειδοποίηση, αλλά ούτε και συζήτηση για την απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκπληξη σε πολιτικούς κύκλους του Κογκρέσου, ενώ έγινε την παραμονή της ημέρας έναρξης των εργασιών του, υπό τη νέα πολιτική του σύνθεση. Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται έτοιμοι να προωθήσουν μία φιλόδοξη ατζέντα αρχίζοντας από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και καταλήγοντας στις υποδομές. Η παραπάνω εξέλιξη αφαιρεί την ανεξαρτησία, αλλά και τη δικαιοδοσία διεξαγωγής ερευνών από το αναφερόμενο γραφείο, μεταβιβάζοντας τον ουσιαστικό έλεγχο για τις παραπάνω αρμοδιότητες στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση για την υποβάθμιση του γραφείου ηθικής ελήφθη την παραμονή της ιστορικής μεταβίβασης της εξουσίας στο Κογκρέσο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν πλέον τόσο τη Γερουσία, όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται για την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times.”

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter