ΗΠΑ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών τον Ιούνιο – Αίτημα Μπάιντεν για συνάντηση με το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών τον Ιούνιο – Αίτημα Μπάιντεν για συνάντηση με το Κογκρέσο

Σε τεντωμένο σκοινί οι ΗΠΑ λόγω του αδιεξόδου που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η κήρυξη στάσης πληρωμών από την 1η Ιουνίου, εάν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, καθώς εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε επιστολή της προς τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, η Γέλεν είπε ότι «η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα μπορούμε πλέον να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου και ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου».

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου την επόμενη Τρίτη 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για άμεσες ενέργειες και αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, ούτως ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Στις ΗΠΑ, το  κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης. Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία για να συναινέσουν στην αύξησή του, με τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς να θέτουν εκτός συζήτησης την εν λόγω παράμετρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter