ΗΠΑ: Σκηνές χάους στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ – Mία νεκρή από πυροβολισμό – Κινητοποίηση της Εθνοφρουράς (Videos)

ΗΠΑ: Σκηνές χάους στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ – Mία νεκρή από πυροβολισμό – Κινητοποίηση της Εθνοφρουράς (Videos)

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τα όσα εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κογκρέσου για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Από τα επεισόδια και τις ταραχές στο Καπιτώλιο δεν έλειψαν οι τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχασε τη ζωή της η γυναίκα η οποία πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Τουλάχιστόν δεκατρείς διαδηλωτές συνελήφθησαν και τουλάχιστον τέσσερα όπλα κατασχέθηκαν. 

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν εμβρόντητοι τα γεγονότα στο Καπιτώλιο σημειώνοντας σε όλους τους τόνους πως σκηνές σαν και αυτές που έλαβαν χώρα την Τετάρτη είναι πρωτόγνωρες και αποτελούν πλήγμα για τη Δημοκρατία.

Η εμπρηστική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να μιλά για
«νοθεία» και «κλοπή» στις εκλογές του Νοεμβρίου, πυροδότησε τις
αντιδράσεις υποστηρικτών του, οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, με τη
διαδικασία της εκκένωσης να βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και η απαγόρευση
κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής ανησυχία για τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον – Οι αντιδράσεις ηγετών

Ανάπτυξη δυνάμεων της Εθνοφρουράς

Περίπου τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και λίγο πριν ξεκινήσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέλη της Εθνοφρουράς μπήκαν στο Καπιτώλιο προκειμένου να απομακρύνουν βουλευτές και διαδηλωτές.

Αρχικά, απομακρύνθηκαν οι ηγέτες των γερουσιαστών οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο οχυρό McNair, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε στρατιωτική βάση, στην πρωτεύουσα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, «ασφάλισαν» τη βόρεια περίμετρο του Καπιτωλίου, αδειάζοντας την περιοχή από τους διαδηλωτές ενώ η αστυνομία απομάκρυνε και από την είσοδο του Καπιτωλίου τους διαδηλωτές σχηματίζοντας κλοιό. 

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν άμεσα σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ,  ενέκρινε την επέμβαση αυτή της εθνοφρουράς.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Διαβάστε επίσης: Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή από τον τραυματισμό γυναίκας μέσα στο Καπιτώλιο

«Ναι μεν, αλλά…» από Τραμπ – Οργή Μπάιντεν

Με τις σκηνές από την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο και τους άνδρες της φρουράς να προτάσσουν όπλα εναντίον τους, να κάνουν το γύρο του κόσμου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα προς τους πολίτες.

«Πρέπει να τελειώσει τώρα όλο αυτό. Καλώ τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τον ναό της Δημοκρατίας», σημείωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να στείλει ευθέως μήνυμα προς τους διαδηλωτές μέσω εθνικού δικτύου. «Καλώ τον Τραμπ να βγει σε εθνικό δίκτυο τώρα να εκπληρώσει τον όρκο του και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, να διαλύσει αυτό τον όχλο. δεν είναι διαμαρτυρία, είναι επανάσταση», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Λίγη ώρα αργότερα, κυκλοφόρησε το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. «Πρέπει να πάτε σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη», προέτρεψε ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας τους διαδηλωτές, δίχως να διστάσει να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του περί «κάλπικων εκλογών» και κλοπής, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

https://www.youtube.com/watch?v=tcfcTB9-S2s

Το χρονικό των επεισοδίων

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) οπαδοί του Τραμπ παραβίασαν τα προστατευτικά φράγματα του Καπιτωλίου και μερικοί εξ αυτών εισέβαλλαν στο κτίριο, έπειτα από την εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου, ο οποίος αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να αναγνωρίσει την εκλογική ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι αρχές προχώρησαν σε άμεση εκκένωση χώρων και γραφείων, ερχόμενοι σε άμεση σύγκρουση με τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στο προαύλιο χώρο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στα «περί νοθείας» στις εκλογές του Νοεμβρίου, αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Πενς στους διαδηλωτές: Να μπει τέλος στη βία

Διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον

Η αστυνομία του Καπιτωλίου εφοδιάστηκε με δακρυγόνα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή νέα προσπάθεια των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος , διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Φυγαδεύτηκε ο Μάικ Πένς

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς φυγαδεύτηκε από την αίθουσα του Κογκρέσου, έπειτα από την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ κάλεσε νωρίτερα τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ως προεδρεύων της έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Από την πλευρά του, ο Πενς φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά με τις κινήσεις του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ

Σε ανάρτησή του στο Twitter, λίγη ώρα μετά την εισβολή πολιτών στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους διαδηλωτές να «στηρίξουν τις Αρχές και την αστυνομία του Καπιτωλίου», καθώς «τάσσονται στο πλευρό της πατρίδας μας», σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας, καλώντας τους επίσης να μείνουν ειρηνικοί. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε φροντίσει να… οξύνει τα πνεύματα μέσω της εμπρηστικής ομιλίας του.

Διεκόπη η συνεδρίαση στο Κογκρέσο

Οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα, ανάγκασαν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναστείλει εκτάκτως τη συνεδρίαση που είχε σκοπό να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές μετά την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο αυτής της επίσημης συνεδρίασης. Αφότου άκουσαν την ομιλία του, μερικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράφματα, και η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter