ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 έργα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης συνδέονται με αρχαιοκάπηλους

ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 έργα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης συνδέονται με αρχαιοκάπηλους

Αίσθηση προκαλεί το ρεπορτάζ της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης διαθέτει στις συλλογές του περισσότερα από 1.000 αντικείμενα που κάποτε ανήκαν σε άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές δημοσιογράφοι της διεθνούς ομάδας «International Consortium of Investigative Journalists» (ICIJ) μέτρησαν 1.109 έργα τέχνης που μπήκαν από σκοτεινές διόδους στις αίθουσες έκθεσης του μουσείου ΜΕΤ τα οποία προηγουμένως ανήκαν σε «ιδιωτικές συλλογές» ανθρώπων που είχαν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για αρχαιοκαπηλία και συναφείς δραστηριότητες. Για τα μισά από αυτά υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς ακριβώς λεηλατήθηκαν και κλάπηκαν από τις χώρες προέλευσης ενώ πάνω από 250 άλλες αρχαιότητες προήλθαν  από το Κασμίρ και το Νεπάλ, που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας που λεηλατούν τον εθνικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο δεκάδων χωρών με σκοπό το κέρδος.

Μεταξύ των έργων που βρέθηκαν από βρώμικες ή παράνομες οδούς στις αίθουσες του ΜΕΤ είναι και έργα τέχνης που συμπεριλαμβάνονταν κάποτε στις ιδιωτικές συλλογές του γνωστού Αμερικανού αρχαιοκάπηλου-ντίλερ Ρόμπερτ Ε. Χεκτ (Robert E. Hecht) ο οποίος εφοδιάζει το ΜΕΤ από την δεκαετία του 1950 παρότι υπέστη (μεταξύ πολλών άλλων…) διώξεις από τις ιταλικές αρχές για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων το 1959 και το 1961 ενώ μέχρι το θάνατό του το 2012 ισχυριζόταν πως δεν έκανε παράνομα εξαγωγές έργων τέχνης.

Σημειώνεται πως το Μητροπολιτικό Μουσείο από την πλευρά του, μέσω εκπροσώπου του, υποστηρίζει ότι «τα πρότυπα συλλογής έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. (…) Εκτός από τη δέσμευσή μας με όλους τους νόμους, οι ενέργειές μας βασίζονται σε τρεις άξονες: έρευνα, διαφάνεια και συνεργασία».

Πηγή: CNN, AFP, ABC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter