ΗΠΑ: Πάνω από 500 γυναίκες καταγγέλλουν σεξουαλικές επιθέσεις από οδηγούς της Uber

ΗΠΑ: Πάνω από 500 γυναίκες καταγγέλλουν σεξουαλικές επιθέσεις από οδηγούς της Uber

Απανωτά χτυπήματα δέχεται το «λαμπρό άστρο» της Uber, καθώς μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το «αθέμιτο πελατειακό λόμπινγκ» με πολιτικούς, αρχηγούς κρατών –προεξάρχοντος του αμετανόητου Μακρόν– και βαρόνους των μέσων ενημέρωσης, η εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου κατηγορείται με αγωγή από 550 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες για σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν από τους οδηγούς της ψηφιακής πλατφόρμας.

Ειδικότερα, η αγωγή περιλαμβάνει καταγγελίες γυναικών επιβατών που δηλώνουν ότι «απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή με άλλο τρόπο δέχθηκαν επίθεση από οδηγούς της Uber». Η υπόθεση κατατέθηκε την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε από τους δικηγόρους της εταιρείας Slater Slater Schulman, αναφέρει ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις έγιναν σε «πολλές πολιτείες» των ΗΠΑ. Οι ίδιοι δικηγόροι διευκρίνισαν πως «διερευνώνται ενεργά» τουλάχιστον άλλες 150 πιθανές υποθέσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο της μαζικής αγωγής η Uber είχε υπόνοιες από το 2014 ότι κάποιοι οδηγοί της είχαν επιτεθεί σεξουαλικά σε βάρος γυναικών επιβατών της υπηρεσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία η εταιρεία έδινε προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας των πελατών». «Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια ασφαλή μετακίνηση προς το σπίτι, αλλά η ασφάλεια των επιβατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά της – η ανάπτυξή της ήταν σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», τόνισε στο BBC ο Άνταμ Σλέιτερ, ιδρυτικό στέλεχος της Slater Slater Schulman.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, η Uber δημοσίευσε τη δεύτερη «Έκθεση Ασφάλειας» για τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι υπήρξαν 998 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων 141 καταγγελιών για βιασμούς, το 2020. Στην έκθεση, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε λάβει συνολικά 3.824 καταγγελίες για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης μεταξύ 2019 και 2020. Η πρώτη αντίστοιχη έκθεση είχε εντοπίσει 5.981 αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις από το 2017 έως το 2018.

Πηγή: BBC, NBC

Διαβάστε επίσης:

Αρχισυντάκτης ICIJ: «Τα Uber Files αποκαλύπτουν πως η εταιρεία εισέβαλε στις αγορές»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter