ΗΠΑ: Πέθανε η Σάρα Γουέντινγκτον, η δικηγόρος που κέρδισε στην δίκη-σύμβολο για το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Πέθανε η Σάρα Γουέντινγκτον, η δικηγόρος που κέρδισε στην δίκη-σύμβολο για το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Σάρα Γουέντινγκτον, μια δικηγόρος από το Τέξας που κέρδισε τη δικαστική υπόθεση ορόσημο του 1973 για να καταστήσει νόμιμες τις αμβλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ, πέθανε στο σπίτι της στο Όστιν σε ηλικία 76 ετών. Η υπόθεση που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είναι ευρέως γνωστή ως «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v Wade). Με επτά ψήφους έναντι δύο, οι δικαστές αποφάνθηκαν τότε ότι οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές δεν είχαν την εξουσία να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Η Σάρα Γουέντινγκτον κατάφερε επίσης να κερδίσει την έδρα του Τέξας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τρεις θητείες τη δεκαετία του 1970 και αργότερα έγινε σύμβουλος για γυναικεία ζητήματα στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

Ο θάνατος της Γουέντινγκτον έρχεται καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται έτοιμο να αποδεχθεί νομοθεσία του Μισισιπή που θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Μια απόφαση που αναμένεται τον Ιούνιο και μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια γυναίκες να χάσουν την πρόσβαση σε άμβλωση.

Οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων προτρέπουν το δικαστήριο να προστατεύσει τα αγέννητα παιδιά, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση της μητρικής θνησιμότητας εάν περιοριστεί η άμβλωση.

Τι είναι η απόφαση Roe v Wade

Η απόφαση του δικαστηρίου το 1973 βασίστηκε στην πρόταση ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της εμπίπτει στην ελευθερία της προσωπικής επιλογής σε οικογενειακά θέματα, όπως προστατεύεται από την 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η απόφαση ήρθε αφού μια 25χρονη ανύπαντρη γυναίκα, η Νόρμα Μακόρβι – με το ψευδώνυμο “Jane Roe” – αμφισβήτησε τους ποινικούς νόμους περί αμβλώσεων στο Τέξας που απαγόρευαν την άμβλωση ως αντισυνταγματική, εκτός από περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας βρισκόταν σε κίνδυνο. Ο Χένρι Γουέιντ ήταν ο εισαγγελέας της κομητείας του Ντάλας που υπερασπίστηκε τον νόμο κατά των αμβλώσεων.

Η Μακόρβι έκανε την πρώτη κρούση στις αρχές το 1969. Ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί και ισχυρίστηκε ότι είχε βιαστεί. Όμως η υπόθεση απορρίφθηκε και αναγκάστηκε να γεννήσει. Ωστόσο, το 1973 η έφεσή της έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όπου εκπροσωπήθηκε από τη Σάρα Γουέντινγκτον και τη Λίντα Κόφι. Όταν η Γουέντινγκτον υποστήριξε την υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήταν μόλις 27 ετών.

Η Γουέντινγκτον αποκάλυψε αργότερα ότι έκανε άμβλωση και η ίδια, το 1967. Επίσης, σε συνέντευξή της στον Guardian, η Γουέντινγκτον προέβλεψε πως: «Ό,τι άλλο κι αν κάνω στη ζωή μου, ο τίτλος στη νεκρολογία μου θα είναι πάντα ‘Η δικηγόρος της Ρόου εναντίον του Γουέιντ πεθαίνει’». Είχε πει ότι το είχε αποδεχθεί αυτό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter