ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι ανώτατοι δικαστές που ψήφισαν την κατάργηση του δικαιώματος της άμβλωσης

ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι ανώτατοι δικαστές που ψήφισαν την κατάργηση του δικαιώματος της άμβλωσης

Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade, που έδινε στις γυναίκες το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση τα τελευταία 50 χρόνια. Τώρα, στον απόηχο αυτού του ζωντανού εφιάλτη για εκατομμύρια Αμερικανίδες, πολλοί αναρωτιούνται πώς φτάσαμε εδώ.

Συγκεκριμένα, πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να το κάνει αυτό και ποιος φταίει που οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν πλέον λιγότερα δικαιώματα από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Πολιτική διάρθρωση του Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται επί του παρόντος από μια συντηρητική υπερ-πλειοψηφία έξι δικαστών. Αυτοί οι δικαστές είναι οι: Σάμουελ Αλίτο , Κλάρενς Τόμας, Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, Νιλ Γκόρσουτς και Μπρετ Κάβανο, καθώς και ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς. Από αυτούς τους έξι, οι τρεις – η κ. Μπάρετ, η Γκόρσουτς και ο Κάβανο– διορίστηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ. Οι Αλίτο και Ρόμπερτς διορίστηκαν από τον Τζορτζ Μπους το νεώτερο, ενώ ο Τόμας από τον Μπους τον πρεσβύτερο.

Η φιλελεύθερη πλευρά του δικαστηρίου περιλαμβάνει μόνο τους δικαστές Στίβεν Μπρέιγερ, Έλενα Κέιγκαν και Σόνια Σοτομαγιόρ. Κέιγκαν και Σοτομαγιόρ διορίστηκαν από τον Μπάρακ Ομπάμα και ο Μπρέιγερ, που είναι ο γηραιότερος όλων (83 ετών), διορίστηκε από τον Μπιλ Κλίντον.

Ποιος ψήφισε κατά του Roe v Wade

Η υπόθεση που προκάλεσε την ανατροπή, Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, κρίθηκε με ψηφοφορία 5-1-3, πράγμα που σημαίνει ότι πέντε από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της προστασίας κατά της άμβλωσης στις ΗΠΑ και επιτρέπουν στις πολιτείες να αποφασίζουν τον τρόπο που θα ελέγχουν την αναπαραγωγική φροντίδα υγείας.

Η απόφαση γράφτηκε από τον δικαστή Σάμουελ Αλίτο, αλλά συμφωνήθηκε από τους δικαστές Κλάρενς Τόμας, Νιλ Γκόρσουτς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς έγραψε μια ξεχωριστή σύμφωνη γνώμη στην οποία συμφώνησε με τους συναδέλφους του στην τήρηση της απαγόρευσης των αμβλώσεων τις πρώτες 15 εβδομάδες στο Μισισιπή, αλλά τόνισε ότι δεν επιλέγει να ανατρέψει την απόφαση Roe v Wade.

Ποιος ψήφισε υπέρ

Μια κοινή διαφωνία κατατέθηκε από τη φιλελεύθερη μειοψηφία των δικαστών Στίβεν Μπρέιγερ, Έλενα Κέιγκαν και Σόνια Σοτομαγιόρ, οι οποίοι έγραψαν στη γνωμοδότησή τους: «Με λύπη – για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανίδων που έχουν χάσει σήμερα ένα θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα – διαφωνούμε».

Το κείμενο συνεχίζει: «[Η απόφαση του δικαστηρίου] καταργεί ένα 50χρονο συνταγματικό δικαίωμα που προστατεύει την ελευθερία και την ισότητα των γυναικών. Παραβιάζει μια βασική αρχή του κράτους δικαίου, που έχει σχεδιαστεί για να προάγει τη σταθερότητα του νόμου. Κάνοντας όλα αυτά, θέτει σε κίνδυνο άλλα δικαιώματα, από την αντισύλληψη μέχρι την οικειότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τον γάμο. Και τέλος, υπονομεύει τη νομιμότητα του Δικαστηρίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter