ΗΠΑ: Προειδοποίηση Γέλεν για έλλειψη μετρητών τον Οκτώβριο

ΗΠΑ: Προειδοποίηση Γέλεν για έλλειψη μετρητών τον Οκτώβριο

Σε επιστολή της προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι είναι πιθανό τα ταμεία του κράτους να ξεμείνουν από μετρητά μέσα στον επόμενο μήνα αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για μια πιθανή στάση πληρωμών.

«Μια καθυστέρηση που θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της πιθανότατα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γέλεν στην επιστολή της.

Η αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ ήταν μια συνηθισμένη υπόθεση για το Κογκρέσο, επιτρέποντας στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει τους λογαριασμούς για δαπάνες που έχουν ήδη εγκριθεί από τους νομοθέτες. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αντιστέκονται όταν ο Λευκός Οίκος ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, συχνά απαιτώντας συνθήκες που έχουν προκαλέσει αδιέξοδα στο Καπιτώλιο και μερικές φορές φέρνουν τις ΗΠΑ στο χείλος της αθέτησης πληρωμής χρέους.

Οι αντιπαραθέσεις για το όριο χρέους μερικές φορές απορρίπτονται ως πολιτικό θέατρο που επιλύεται τελικά, αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν βλέπουν την κατάσταση με αυξανόμενη ανησυχία. Η Γέλεν έγραψε στην επιστολή της προς τους ηγέτες του Κογκρέσου ότι ακόμη και η «αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή» για την αποφυγή κρίσης ορίου χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο αυξανόμενος κίνδυνος κρίσης στάσης αποπληρωμής χρέους των ΗΠΑ ήδη από τον επόμενο μήνα περιπλέκει τις προσπάθειες του Μπάιντεν να περάσει την οικονομική ατζέντα του πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Κογκρέσου τις επόμενες εβδομάδες. Έρχεται επίσης καθώς ο πρόεδρος παλεύει με τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και τις συνέπειες από τη χαοτική και θανατηφόρα αποχώρηση από το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, αφού και τα δύο έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητά του.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter