ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα: Μπορούμε να απαντήσουμε με συμβατικά και με πυρηνικά όπλα

ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα: Μπορούμε να απαντήσουμε με συμβατικά και με πυρηνικά όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικανικής είναι «αποφασισμένες» να υπερασπίσουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αποκλείουν ούτε την καταφυγή στην πυρηνική αποτροπή, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, μερικές ημέρες μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Σε μια κοινή ανακοίνωση με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο Τίλερσον (φωτογραφία) καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» την εκτόξευση και τόνισε πως οι ΗΠΑ «παραμένουν αποφασισμένες να τιμήσουν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην άμυνα των συμμάχων τους, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πυρηνικής αποτροπής, στο πλαίσιο όλου του φάσματος των αμυντικών δυνατοτήτων, πυρηνικών και συμβατικών».

Οι τρεις χώρες εξάλλου διεμήνυσαν στην ανακοίνωση αυτή ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αντιμετωπίσει μια «ακόμη ισχυρότερη» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας διότι «παραβίασε κατάφωρα» αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμη, στην ανακοίνωση καταδικάζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι τρεις χώρες προσάπτουν στη Βόρεια Κορέα.

Ο Τίλερσον είχε νωρίτερα συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιουνγνκ-σε, στο περιθώριο της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου.

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε χθες Τετάρτη την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία εκφράστηκε η καταδίκη του για τη δοκιμή του πυραύλου την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα μέτρο αυτοάμυνας το οποίο αποτελεί δικαίωμά της ως κυρίαρχο κράτος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter