ΗΠΑ: Προς κατάργηση του Obamacare, το νέο Κογκρέσο

Το αμερικανικό Κογκρέσο συνέρχεται σήμερα για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεσή του και τον έλεγχο των ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία, έτοιμο να καταργήσει μεγάλα τμήματα του ασφαλιστικού νόμου του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Μάλιστα, το Κογκρέσο προτίθεται να επαναφέρει σε προηγούμενο καθεστώς κανονισμούς για το περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, χωρίς να αποκλείονται και οι μάχες γύρω από τις επιλογές του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο.

Παρά την υπόσχεσή του να ενώσει μια βαθιά διαιρεμένη χώρα, ο Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ηγούμενος ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο από τις πρώτες μέρες κιόλας θα προωθήσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο χωρίς ιδιαίτερη - ίσως και καμία - υποστήριξη από τους δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ο Τραμπ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας με λιγότερο από τους μισούς Αμερικανούς να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί μια διεθνή κρίση, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις με σύνεση ή να αποτρέψει σημαντικά ηθικά ολισθήματα στην κυβέρνησή του.

Ηγετικά στελέχη των δημοκρατικών προειδοποίησαν χθες ότι επίκειται μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ομπάμα (το Affordable Care Act, γνωστό εν συντομία ως "Obamacare"), ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 13,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το οποίο στοχεύει στην ιατρική κάλυψη οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων και στην επέκταση της κάλυψης για άλλους ασφαλισμένους.

Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, με τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να συζητήσουν στρατηγικές ώστε να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ρεπουμπλικανών στο πρόγραμμα.

Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πένς θα συναντηθεί με τους ρεπουμπλικανούς της Βουλής την ίδια μέρα για να τους συσπειρώσει με σκοπό την κατάργηση του προγράμματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να προωθήσουν νομοσχέδια στο Κογκρέσο με διαδικασίες που δεν απαιτούν τη συναίνεση των δημοκρατικών. Με νομοσχέδιό τους το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί αναμένεται να καταργηθεί το Obamacare, αλλά και να αναβάλλει την εφαρμογή των αλλαγών για δύο ή τρία χρόνια ενώ διατηρείται μέρος του νόμου.

"Θα πολεμήσουμε τόσο σκληρά όσο ποτέ για να προστατέψουμε το ACA (από τα αρχικά του νομοσχεδίου Ομπάμα), είπε ο βουλευτής Στένι Χόγιερ, δεύτερος τη τάξει δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Χόγιερ και η επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόσι είπαν ότι θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου για το Obamacare, εξηγώντας τους τις επιπτώσεις από την κατάργησή του οι οποίες θα ζημιώσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Επί πολλά χρόνια, οι ρεπουμπλικανοί βάλλουν ενάντια στο πρόγραμμα, επιμένοντας ότι είναι ανέφικτο και ότι εμποδίζει την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν νόμο κατάργησής του.

Στη Γερουσία, οι γερουσιαστές δεν θα έχουν μόνο νομοσχέδια να επεξεργαστούν με τον νέο χρόνο, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο καθήκον να συζητήσουν και να επικυρώσουν τους αναρίθμητους υποψήφιους που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο καθώς και για άλλα ανώτατα αξιώματα στη νέα κυβέρνηση.

Η Γερουσία αναμένεται επίσης να λάβει και την προτεινόμενη υποψηφιότητα για την πλήρωση της κενής θέσης στον αντίστοιχο 'Αρειο Πάγο των ΗΠΑ, το οποίο θα σημάνει την απαρχή πολέμου μεταξύ των κομμάτων.

Ο διαπρεπής γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν έχει προειδοποιήσει ότι ο Ρεξ Τίλερσον, επιλογή του Τραμπ για υπουργό Εξωτερικών, θα χρειαστεί να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο Κέιν έχει αποκαλέσει "τραμπούκο και δολοφόνο".

Ο Τίλερσον, ο οποίος ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην εταιρεία Exxon Mobil, έχει ασχοληθεί σε επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία και αντιτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της υπερδύναμης για την επέμβασή της στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, οι δημοκρατικοί αναμένεται να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα του ρεπουμπλικανού Τζεφ Σέσσιονς για τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Αμερικής, εν μέρει λόγω της αντίθεσής του στη μετανάστευση και λόγω δηλώσεών του στο παρελθόν που δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε μειονότητες.

Δεδομένης επίσης της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ να "αποξηράνει το βούρκο" ειδικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα την επιρροή της Γουόλ Στριτ, οι δημοκρατικοί παίρνουν θέση μάχης για την υποψηφιότητα του Στίβεν Μνούτσιν για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Μνούτσιν είναι επιτυχημένος επενδυτής ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, ο οποίος εργάστηκε πάνω από 17 χρόνια στον Όμιλο Goldman Sachs.

Παρόλες τις δυσκολίες, όμως, αναμένεται ότι ο Τραμπ θα αποσπάσει την έγκριση των περισσότερων, αν όχι όλων, των υποψηφίων του.

Εκτός από την κατάργηση του Obamacare, οι ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν επίσης και την ανάκληση ή εμπόδιση εφαρμογής κανονισμών που στοχεύουν στον έλεγχο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική νομοθεσία που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την απειλούμενη κατάρρευση της Γουόλ Στριτ πριν από μερικά χρόνια.

Ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο οποίος έχει δώσει έντονες μάχες εναντίον του Ομπάμα τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει προειδοποιήσει τους ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του να μην υποπέσουν σε υπερβολές μετά τις νίκες τους στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη με το κανάλι Educational Television της πολιτείας Κεντάκι στις 19 Δεκεμβρίου, δήλωσε, "Δεν είναι καθόλου καιρός για ύβρι" καθώς και "δεν μπορώ να κάνω πολλά (διαδικαστικά) με τους ρεπουμπλικάνους μόνο, στην αμερικανική Γερουσία".

Ενώ είχε καλέσει επανειλημμένα για την "εκρίζωση" του Obamacare, ο Μακ Κόνελ είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι οι κύριες προτεραιότητές του για τη νέα περίοδο του Κογκρέσου είναι να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην αμερικανική οικονομία, και να επιτευχθούν αλλαγές στον φορολογικό κώδικα ώστε να σταματήσουν να μεταφέρουν οι εταιρείες τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Δημοκρατικοί συνιστούν στους Ρεπουμπλικάνους να επανεξετάσουν 

Τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που υποστήριξαν τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare), δηλώνουν ότι απέτυχαν από την αρχή να προωθήσουν πολιτικά το αναφερόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει το CNN.

Τώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι, μέλη του Κογκρέσου, προετοιμάζονται για την απόσυρσή του, οι Δημοκρατικοί ζητούν από πολιτικούς και ψηφοφόρους “να επανεξετάσουν τη θέση τους.”

Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόζι, ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι ένα πράγμα που θα έκανε διαφορετικά θα εντοπιζόταν σήμερα στην “προώθηση των μεταρρυθμίσεων μ' ένα πιο δυναμικό μήνυμα.” Η Πελόζι ήταν πρόεδρος στη συνεδρίαση του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος που ψήφισε την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας. Η ίδια τόνισε ότι σήμερα εκατομμύρια Αμερικανών απολαμβάνουν τα οφέλη από την εφαρμογή του. Παράλληλα δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί κατά τις επόμενες εβδομάδες θα δώσουν έμφαση στις προσωπικές παροχές που εξασφαλίζει η εφαρμογή του προγράμματος Obamacare.

“Θα έλεγα στους Αμερικανούς: Ρίξτε μια δεύτερη ματιά,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι. Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα αφήσουν εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Παράλληλα θα υποβαθμιστούν οι παροχές για ακόμη περισσότερους. Η Πελόζι παρατηρεί επίσης ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για το τι ακριβώς θα επακολουθήσει.

Τα σχόλιά της αυτά δημοσιοποιήθηκαν χθες, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι έναρξη των εργασιών του Κογκρέσο υπό τη νέα του σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να επιδιώκουν την αλλαγή των κανονισμών λειτουργίας του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η ακύρωση νόμων κι αποφάσεων που έχει λάβει η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται ότι θα προχωρήσουν στην ανάκληση του προγράμματος Obamacare, ενώ θα υπάρξει μεταβατική περίοδος περίπου δύο χρόνων, στη διάρκεια της οποίας θα καταρτιστεί και θα ψηφιστεί ο νόμος που θα το αντικαταστήσει, σύμφωνα με το CNN.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.