ΗΠΑ: Ψηφίζεται η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση ευνοϊκή για τους πλούσιους

ΗΠΑ: Ψηφίζεται η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση ευνοϊκή για τους πλούσιους

Το αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας επί της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης του αμερικανικού φορολογικού συστήματος εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια. 

Σε αυτή την πορεία του ρεπουμπλικανικού κόμματος προς τον πρώτο μεγάλο νομοθετικό θρίαμβό του υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να στέκονται πολλά εμπόδια.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που εισήγαγε την αρχική φορολογική νομοθεσία μόλις πριν από έξι εβδομάδες στις 2 Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει πρώτη, με την ψηφοφορία να λαμβάνει χώρα σήμερα το απόγευμα. Η Γερουσία αναμένεται να ακολουθήσει σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί, ύστερα από 10 ώρες διαβουλεύσεων, σύμφωνα με νομοθέτες. Καθώς και στα δύο σώματα αναμένεται να υπάρχουν ψήφοι εντός της κομματικής γραμμής, η ψήφιση μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι το σαρωτικό πακέτο φορολογικών περικοπών για τις μεγάλες εταιρίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Θεωρούν επίσης ότι το μέτρο είναι το «κλειδί» για να μπορούν να ελπίζουν στο να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όταν πραγματοποιηθούν οι ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο Νοέμβριο.

Ο αγώνας δρόμου, λίγο πριν από την αλλαγή της χρονιάς, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για τους Ρεπουμπλικάνους από τα μέσα της χρονιάς, όταν η προσπάθεια του κόμματος να αποδομήσει τον νόμο του Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, γνωστό ως Obamacare, κατέρρευσε στη Γερουσία και οι προοπτικές για τη φορολογική μεταρρύθμιση φάνηκαν να είναι καταδικασμένες από τις εσωκομματικές διαμάχες.

Οι αμφιβολίες που υπάρχουν για την τύχη του φορολογικού νομοσχεδίου σχεδόν εξανεμίστηκαν χθες όταν δύο από τους τελευταίους αντιρρησίες Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, η Σούζαν Κόλινς και ο Μάικ Λι, συμφώνησαν να το στηρίξουν.

«Είμαι έτοιμος να ψηφίσω», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κένεντι στο Reuters. «Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουμε ψηφίσει αυτό το Σαββατοκύριακο».

Οι Δημοκρατικοί τάσσονται ομόφωνα κατά του νομοσχεδίου των Ρεμπουμπλικάνων και θεωρούν ότι δίνει διέξοδο στις επιχειρήσεις και στους οικονομικά ισχυρούς, προσθέτοντας 1,5 τρισεκ. δολάρια στο ομοσπονδιακό χρέος την επόμενη δεκαετία και διευρύνοντας το εισοδηματικό χάσμα στις ΗΠΑ μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αποδείχθηκε προνοητικός και επαναπρογραμμάτισε το ταξίδι του στην Αίγυπτο και το Ισραήλ για τον Ιανουάριο, προκειμένου να είναι διαθέσιμος αυτή την εβδομάδα, στην περίπτωση που υπάρξει ισοψηφία και χρειαστεί η ψήφος του για να διασφαλιστεί ότι το νομοσχέδιο θα περάσει στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν τον έλεγχο στη Γερουσία με 52 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών, δεν έχουν το περιθώριο να χάσουν πάνω από δύο γερουσιαστές. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζεφ Φλέικ εμφανιζόταν ακόμα αναποφάσιστος αργά χθες, ενώ ο Τζον Μακ Κέιν, που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, βρίσκεται με την οικογένειά του στην Αριζόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter