ΗΠΑ: Πώς θα σώσουν το Μανχάταν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Πρόταση για επανασχεδιασμό της ακτογραμμής του Κάτω Μανχάταν, ώστε να είναι πιο ανθεκτικό στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της αλλαγής του κλίματος, δημοσιοποίησε η πόλη της Νέας Υόρκης.

Η πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα από την New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) και ακούει στο όνομα «Lower Manhattan Climate Resilience». Το συνολικό κόστος του πλάνου θα ανέλθει σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το Κάτω Μανχάταν είναι μια χερσόνησος που περιλαμβάνει μια σειρά από συνοικίες, συμπεριλαμβανομένων των Financial District, South Street Seaport, Battery Park και Two Bridges. Βλέπει σε τρία σώματα νερού, τον ποταμό East River, τον ποταμό Hudson River και το λιμάνι της Νέας Υόρκης (το τελευταίο είναι ανοικτό στον Ατλαντικό, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης του νερού).

Προβολές της έρευνας που διεξήχθηκε δείχνουν ότι, το 2050, το 37% του Κάτω Μανχάταν θα είναι ευάλωτο σε άνοδο του νερού λόγω καταιγίδας. Ευάλωτο θα είναι και το 50% των κτηρίων εκεί. Το 2100, εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά 1,8 μέτρα και το 20% των δρόμων του Κάτω Μανχάταν θα είναι ευάλωτα σε πλημμύρες.

Απαντώντας σε αυτόν τον κίνδυνο, στο σχέδιο προτείνεται η επέκταση περιοχών κατά 152 μέτρα, έκταση που ισοδυναμεί με δύο οικοδομικά τετράγωνα (Νέας Υόρκης οικοδομικά τετράγωνα, όχι Αθήνας). Αυτά θα είναι πάνω από τη στάθμη της θάλασσας ή στο ίδιο ύψος, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Το σχέδιο είναι «ο μόνος εφικτός τρόπος προστασίας αυτών των ευάλωτων και ζωτικών τμημάτων της πόλης» τόνισε, σε ανακοίνωση της NYCEDC, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.