ΗΠΑ: «Πυρετώδεις» διαπραγματεύσεις για το όριο δανεισμού – «Μήνυμα» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch

ΗΠΑ: «Πυρετώδεις» διαπραγματεύσεις για το όριο δανεισμού – «Μήνυμα» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch

Μία εβδομάδα προτού ο κίνδυνος το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ να κηρύξει πτώχευση γίνει πραγματικότητα, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συνεργάτες του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης δεν μοιάζουν να σημειώνουν αληθινή πρόοδο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες Τετάρτη σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου, που βρίσκεται στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη.

Η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συμφωνία αποτελεί «αρνητική ένδειξη για τη διακυβέρνηση γενικά» και «για τη βούληση των ΗΠΑ να εκπληρώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους», σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος βλέπει με κακό μάτι «τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν» τις διαπραγματεύσεις μεν, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως «αναμένει λύση εγκαίρως».

Παρά τα μερόνυχτα συνομιλιών, οι ομάδες του προέδρου Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμβιβασμό για τα δημοσιονομικά.

Πρόκειται για «εντελώς κατασκευασμένη κρίση», τόνισε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, στηλιτεύοντας την άρνηση των συντηρητικών στο Κογκρέσο να ψηφίσουν για να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο του χρέους, κάτι απόλυτα απαραίτητο για να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος.

Καθώς οι ομάδες συμβούλων των δύο πλευρών μετρούν δισεκατομμύρια, ανατέμνουν δημοσιονομικές θέσεις, συζητούν δυνητικές περικοπές δαπανών, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας εξαπέλυσε επίθεση στη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.

«Λένε τώρα μεγαλόφωνα αυτό που έλεγαν χαμηλόφωνα, μιλάνε για την ομηρία της (χρηματοοικονομικής) φερεγγυότητας των ΗΠΑ», κατήγγειλε αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις πολιτικού που ανήκει στη ριζοσπαστική δεξιά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter