ΗΠΑ: Σε αδιέξοδο το σχέδιο διαγραφής φοιτητικού χρέους – H διάταξη που μπλοκάρει το πρόγραμμα

ΗΠΑ: Σε αδιέξοδο το σχέδιο διαγραφής φοιτητικού χρέους – H διάταξη που μπλοκάρει το πρόγραμμα

Το σχέδιο διαγραφής φοιτητικών δανείων της κυβέρνησης Μπάιντεν παραμένει σε αδιέξοδο, αφού το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ αρνήθηκε να άρει μια εντολή που μπλοκάρει το σαρωτικό πρόγραμμα.

Η απόφαση της Τετάρτης από μια ομάδα τριών δικαστών που εδρεύουν στη Νέα Ορλεάνη είναι το τελευταίο πλήγμα σε ένα σχέδιο που επισκιάζεται από νομικές αμφιβολίες από τότε που το ανακοίνωσε ο Μπάιντεν τον Αύγουστο. Η απόφαση ουσιαστικά δεν ακυρώνει έτερη απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στο Τέξας, που κήρυξε το πρόγραμμα παράνομο.

Μήνες αβεβαιότητας

Το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους αντιμετωπίζει πιθανώς μήνες πρόσθετης αβεβαιότητας καθώς η απόφαση μεταφέρεται τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η κυβέρνηση ζητά ήδη από το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχουν πλειοψηφία οι συντηρητικοί δικαστές, να άρει μια ξεχωριστή διάταξη που μπλοκάρει το πρόγραμμα, μετά από μήνυση που κατατέθηκε από έξι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Οι δικαστικές εντολές για πολλαπλές αγωγές έχουν εμποδίσει τη χορήγηση οποιασδήποτε ελάφρυνσης χρέους βάσει του σχεδίου από τα τέλη Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση έχει πάψει να συλλέγει αιτήσεις όσο συνεχίζονται οι δικαστικές μάχες.

Πώς μπλόκαρε το σχέδιο

Το μεγαλύτερο ζήτημα για τους δανειολήπτες φοιτητικών δανείων ήταν να εδραιώσουν το δικαίωμα να μηνύσουν, δηλαδή να δείξουν ότι βλάπτονται άμεσα από την πολιτική. Η διαταγή της Τετάρτης έρχεται σε μια μήνυση που ασκήθηκε από το Job Creators Network Foundation, μια συντηρητική ομάδα νομικών, για λογαριασμό δύο δανειοληπτών από το Τέξας που ισχυρίζονται ότι το χρέος της εκπαίδευσής τους αποκλείστηκε άδικα από το πρόγραμμα. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής συμφώνησε, λέγοντας ότι οι δανειολήπτες «έχουν συγκεκριμένο συμφέρον να συγχωρηθούν τα χρέη τους σε μεγαλύτερο βαθμό».

Σε μια ξεχωριστή αγωγή, έξι πολιτείες υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρατήσει το σχέδιο σε αναμονή. Οι κρατικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του εγκρίνοντας το πρόγραμμα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους τοπικούς εξυπηρετητές δανείων.

Το σχέδιο θα συγχωρούσε έως και $20.000 σε ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια για επιλέξιμους δανειολήπτες που κερδίζουν λιγότερο από $125.000 ετησίως ή $250.000 για τα νοικοκυριά. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ζητήσει συγχώρεση προτού το υπουργείο Παιδείας σταματήσει να δέχεται αιτήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter