ΗΠΑ: Σε υψηλό 15ετίας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

ΗΠΑ: Σε υψηλό 15ετίας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 ετών ανέβηκαν την Πέμπτη τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, με το γεγονός να αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία «αποθέρμανσης» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος του σταθερού επιτοκίου 30 ετών αυξήθηκε στο 6,7%, σύμφωνα με έκθεση της Freddie Mac. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2007, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως μόλις ένα χρόνο πριν τα επιτόκια βρίσκονταν στο 3,01%.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων που έχει αποφασίσει. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει μια πολύ επιθετική στρατηγική προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε επίμονα, ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πολλοί δε, αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν υποστηρίξει, σε δηλώσεις τους, πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Την Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς «έπιασε» προσωρινά το 4%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Μέσα στην ίδια συνεδρίαση υποχώρησε δραστικά καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2009. Σήμερα κινείται και πάλι ανοδικά στο 3,757%.

Πηγή: Bloomberg, Axios

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter