ΗΠΑ: Σήμερα το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το Obamacare για την υγεία

ΗΠΑ: Σήμερα το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το Obamacare για την υγεία

Σχέδιο νόμου που κατάρτισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία αναμένεται ότι θα επαναφέρει την επέκταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicaid) για τους φτωχούς, αλλά και την αναδιαμόρφωση της οικονομικής βοήθειας για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και διαθέτουν συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

Η οικονομική αυτή βοήθεια με την μορφή επιχορήγησης αναμένεται ότι θα είναι ανάλογη του εισοδήματος που λαμβάνει κάποιος. Στο σημείο αυτό καταγράφεται μία ουσιαστική πολιτική βελτίωση έναντι του νομοσχεδίου για την κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο οποίο η καταβολή επιχορήγησης είναι συνάρτηση αποκλειστικά της ηλικίας, σύμφωνα με δηλώσεις της Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς.

Το νομοσχέδιο θα καταργεί επίσης τους περισσότερους φόρους για το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι πολιτείες των ΗΠΑ θα έχουν το περιθώριο να μην εφαρμόσουν προβλεπόμενες διατάξεις σχετικά με την κατάργηση ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων για τις γονικές παροχές. Σε αυτό το σκέλος συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις για τις αμβλώσεις.

Το σχέδιο αυτό του νόμου αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία, ενώ θα δημοσιευτεί και στο διαδίκτυο. Η διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας είναι πιθανό να διεξαχθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις απόψεις αρκετών Γερουσιαστών. Οι διεργασίες μεταξύ της ρεπουμπλικανικής πτέρυγας στην Γερουσία μέσω της διεξαγωγής συναντήσεων -κεκλεισμένων των θυρών- βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ κι αρκετές εβδομάδες με κεντρικό στόχο την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare, ακολουθώντας κεντρική προεκλογική εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρόγραμμα Obamacare διεύρυνε την ασφαλιστική κάλυψη στις ΗΠΑ, εντάσσοντας εκατομμύρια Αμερικανών στο σύστημα υγείας, τόσο μέσω της διάθεσης οικονομικών επιχορηγήσεων για την ασφάλισή τους, όσο και μέσω του προγράμματος Medicaid, για τα φτωχότερα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας.

“Η κατάρρευση του Obamacare επιταχύνει τις εξελίξεις. Οι άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα υποφέρουν και η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες αποχωρούν από το πλαίσιο εφαρμογής του,” δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ο Τζον Μπαράσο που ανήκει στην ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι σαμποτάρουν την εφαρμογή του Obamacare, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύει στην μείωση των φόρων για τους πλούσιους Αμερικανούς.

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτι Μουρέι από την Ουάσιγκτον, δήλωσε σε ανακοίνωσή της, ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων αφήνουν να εννοηθεί ότι: “είναι σε κάθε σημείο του καταστροφικό για τους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς, για την υγειονομική κάλυψη, όπως το καταστροφικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.”

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο κι άλλα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν χαρακτηρίσει ως “αναποτελεσματικό” το Obamacare κι ως μία εισβολή της κυβέρνησης σε ένα αποφασιστικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας.

Μερικοί Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την βιασύνη που παρατηρείται ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν δήλωσε ότι θέλει πρώτα να διαβάσει τον νομοσχέδιο και να το συζητήσει με τους ψηφοφόρους του, πριν να το ψηφίσει. “Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετό χρόνο,” δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως αν δεν έχει αρκετή πληροφόρηση “Δεν θα ψηφίσω ναι.”

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, ελπίζουν ότι θα μπλοκάρουν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην Γερουσία, την οποία ελέγχουν πολιτικά οι Ρεπουμπλικάνοι. Επί τη βάσει των υφιστάμενων αριθμητικών συσχετισμών απαιτούνται τουλάχιστον δύο αρνητικοί ψήφοι από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, προκειμένου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έχουν καταγγείλει τις συναντήσεις -κεκλεισμένων των θυρών- που πραγματοποιούν οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάζοντας το νομοσχέδιο, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας χθες δημιούργησαν πρόβλημα στις επιτροπές της Γερουσίας που συνεδρίασαν άνω των δύο ωρών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ υπεραμύνθηκε των συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών, τονίζοντας ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις ανοιχτές συναντήσεις για το νομοσχέδιο, επικρίνοντας τους Δημοκρατικούς για την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος να μεταρρυθμίσουν το Obamacare.

Από την στιγμή που το νέο σχέδιο νόμου δημοσιοποιηθεί, τότε, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον σκεπτικισμό των ψηφοφόρων στις περιφέρειες τους, καθώς ο νόμος που ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται ότι θα βλάψει τους χαμηλόμισθους Αμερικανούς, αλλά κι όσους ήδη έχουν συμβόλαια ασφαλιστικών καλύψεων για τις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση (Reuters / Ipsos).

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε χθες το βράδυ σε μια προεκλογικού τύπου συγκέντρωση στην Αϊόβα ότι η Γερουσία θα “ψηφίσει ένα καλό νομοσχέδιο.” “Μιλάω για ένα νομοσχέδιο από καρδιάς,” τόνισε ο Τραμπ. Ο ίδιος φέρεται να έχει χαρακτηρίσει ως “μίζερο” το νομοσχέδιο για την ακύρωση και αντικατάσταση του Obamacare που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter