ΗΠΑ: Σοκ από ντροπιαστική σύλληψη Αφροαμερικανίδας στο Ρότσεστερ (video)

ΗΠΑ: Σοκ από ντροπιαστική σύλληψη Αφροαμερικανίδας στο Ρότσεστερ (video)

Η αστυνομία του Ρότσεστερ, στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, επικρίθηκε εκ νέου μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών από την επεισοδιακή σύλληψη μιας Αφροαμερικανίδας που συνοδευόταν από την κόρη της, έπειτα από δύο άλλα περιστατικά που προκάλεσαν αντιπαράθεση τους τελευταίους μήνες.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, τραβήχτηκαν στις 22 Φεβρουαρίου, δείχνουν έναν αστυνομικό να πλησιάζει μια γυναίκα και να της εξηγεί ότι ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος πολύ κοντά την κατηγορεί ότι έκλεψε αντικείμενα λίγα λεπτά νωρίτερα.

Η γυναίκα διαβεβαιώνει ότι δεν έκλεψε τίποτα και δείχνει αυθόρμητα το περιεχόμενο της τσάντας της. Όμως ο αστυνομικός αρνείται να την αφήσει να φύγει. Εκεί τότε αρχίζει να τρέχει και αστυνομικοί την κυνηγούν προτού την ρίξουν στο έδαφος.

Η γυναίκα καταφέρνει να σηκωθεί και τότε ένας αστυνομικός της ρίχνει σπρέι πιπεριού, πριν αυτή καταρρεύσει. Μακριά από τη μαμά της, η τρίχρονη κόρη της φωνάζει για αρκετά λεπτά και σταματά όταν οι αστυνομικοί τις φέρνουν ξανά μαζί.

Η επιτροπή ελέγχου της αστυνομίας του Ρότσεστερ, που συγκροτείται μόνο από μέλη της κοινωνίας των πολιτών, δήλωσε “ταραγμένη” από τις φωτογραφίες, που ανέβασε στο διαδίκτυο, δήλωσε η Σάνι Γουίλσον, η πρόεδρος της επιτροπής, σε ενημέρωση Τύπου την Παρασκευή.

Επί του παρόντος, υπάρχουν “ανησυχητικοί παραλληλισμοί” μεταξύ αυτού του περιστατικού και μιας άλλης αστυνομικής επέμβασης, στα τέλη Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα εννιάχρονο παιδί ήταν δεμένο με χειροπέδες και είχε ψεκαστεί με σπρέι πιπεριού.

“Αυτά τα ανησυχητικά περιστατικά δείχνουν ότι η αστυνομία του Ρότσεστερ πρέπει να αλλάξει σε βάθος τη νοοτροπία της”, εκτιμά η επιτροπή, σύμφωνα με την Σάνι Γουίλσον.

Τον Σεπτέμβριο, οι εικόνες της σύλληψης, πάλι στο Ρότσεστερ, του Ντάνιελ Προυντ, ενός Αφροαμερικανού που εκείνη την ώρα είχε ένα ψυχωτικό επεισόδιο, είχαν ήδη προκαλέσει σκάνδαλο.

Νιώθοντας ασφυξία από μια κουκούλα που του πέρασαν στο κεφάλι οι αστυνομικοί, ο 41 ετών άνδρας έχασε τις αισθήσεις του πριν πεθάνει, μια εβδομάδα αργότερα.

Ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε ανθρωποκτονία τον θάνατο του Προυντ, ο οποίος προκλήθηκε από “ασφυξία λόγω σωματικού περιορισμού”. Αλλά οι ένορκοι αποφάσισαν στα τέλη Φεβρουαρίου να μην απαγγελθεί κατηγορία σε κανέναν από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν σε αυτή την σύλληψη.

Η υπόθεση απηχούσε τις υποθέσεις του Τζορτζ Φλόιντ ή της Μπριόνα Τέιλορ, επίσης Αφροαμερικανοί, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιων συλλήψεων. Οι θάνατοι αυτοί προκάλεσαν εκατοντάδες διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter