ΗΠΑ: Στη Γερουσία το γιγάντιο πακέτο του 1 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές

ΗΠΑ: Στη Γερουσία το γιγάντιο πακέτο του 1 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές

Μετά κόπων και βασάνων, οι γερουσιαστές αποκάλυψαν την Κυριακή το σχέδιο του ενός τρισεκατομμυρίου για την ανοικοδόμηση των υποδομών των ΗΠΑ. Το ογκώδες νομοσχέδιο που προβλέπει επενδύσεις αναμένεται να συζητηθεί εξαντλητικά τις επόμενες εβδομάδες.

Το νομοσχέδιο για τις Επενδύσεις και τις Θέσεις Εργασίας μετρά περίπου 2,700 σελίδες και είναι προτεραιότητα για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Σε μια σπάνια συνεδρίαση μέσα στο σαββατοκύριακο, γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα παρήγαγαν το κείμενο του σχεδίου το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να δεχθεί τροποποιήσεις από το σώμα της Γερουσίας. Η τελική ψήφος μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μέρες, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ.

Επίκεντρο του σχεδίου θεωρείται η επένδυση ύψους $ 550 δις. για τα επόμενα πέντε χρόνια, πάνω από τα όρια του ομοσπονδιακού κράτους, σε έργα όπως δρόμοι, συστήματα υδροδοτήσεως, ευρυζωνικό δίκτυο και δίκτυο ηλεκτροδότησης. Το σχέδιο ήταν να τελειώσει την Παρασκευή, όμως λόγω του μεγάλου όγκου χρειάστηκε περισσότερος χρόνος να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν ορισμένες προσθήκες.

Κατά τη διάρκεια ενός μακρόσυρτου σαββατοκύριακου με πολλά μπρος-πίσω, ο Σούμερ προειδοποίησε επανειλημμένα ότι ήταν έτοιμος να κρατήσει τους νομοθέτες στην Ουάσινγκτον για όσο διάστημα χρειαζόταν για να ολοκληρωθούν οι ψήφοι τόσο για το σχέδιο ανοικοδόμησης των υποδομών όσο και για ένα σχέδιο προϋπολογισμού που θα επέτρεπε στη Γερουσία να ξεκινήσει τις εργασίες της αργότερα φέτος με ένα τεράστιο νομοσχέδιο 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της κοινωνίας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στις σημαντικές νέες επενδύσεις, το νομοσχέδιο θα παράσχει $ 110 δις. για δρόμους και γέφυρες, $ 39 δις. για τις δημόσιες συγκοινωνίες και $ 66 δις. για σιδηρόδρομους. Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη να διατεθούν $55 δις. για δίκτυο υδροδότησης και αποχετευτικό σύστημα όπως και αρκετά δισεκατομμύρια για αεροδρόμια, λιμάνια, ευρυζωνικό διαδίκτυο και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η χρηματοδότηση για το πακέτο αποτελεί πρόκληση, καθώς οι γερουσιαστές απέρριψαν την ιδέα να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια από έναν νέο φόρο στο φυσικό αέριο ή άλλα καύσιμα. Αντιθέτως, χρηματοδοτείται από πόρους που μπορεί να μην εγκρίνουν τα λεγόμενα «γεράκια των ελλειμμάτων»: γερουσιαστές που δεν ανέχονται τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η χρηματοδότηση γίνεται από $ 205 αναξιοποίητων δισεκατομμυρίων τα οποία προορίζονταν για την βοήθεια προς ανακούφιση από την πανδημία, όπως επίσης και από κονδύλια για επιδόματα ανεργίας που δεν τα χρησιμοποίησαν οι πολιτείες και τα επέστρεψαν πίσω.

Την περασμένη εβδομάδα, 17 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων συμμετείχαν με τους Δημοκρατικούς στις εργασίες για το νομοσχέδιο ευρείας αποδοχής. Αυτή η υποστήριξη οφείλει την πραγματοποίησή της σε μεγάλο βαθμό στον επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ που ψήφισε ναι σε μια άλλη διαδικαστική ψηφοφορία για να προωθήσει τη διαδικασία σε μια Γερουσία που είναι σχεδόν κομμένη στη μέση και στην οποία απαιτούνται τουλάχιστον 60 ψήφοι για να μην εμποδιστεί ένα νομοσχέδιο. Το αν ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα αυξηθεί ή θα συρρικνωθεί τις επόμενες ημέρες, θα καθορίσει το κύριο ζητούμενο του προέδρου μπορεί να περάσει τον τερματισμό.

Ο πρόεδρος της πλειοψηφίας αναμένεται να επιτρέψει σε όλους τους γερουσιαστές να έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν το νομοσχέδιο και να επιτρέψει τροποποιήσεις από τα μέλη και των δύο κομμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter