ΗΠΑ: Στο σκαμνί το ζεύγος Μενέντεζ για δωροδοκία και διαφθορά

ΗΠΑ: Στο σκαμνί το ζεύγος Μενέντεζ για δωροδοκία και διαφθορά
AP Photo/Patrick Semansky

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατηγορήθηκε για φερόμενη αποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε δωροδοκίες, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο γερουσιαστής -που είναι γνωστός στην Ελλάδα για την αντίθεσή του στον εξοπλισμό της Τουρκίας όσο αυτή ασκεί επιθετική πολιτική- και η σύζυγός του, Ναντίν, δέχτηκαν ράβδους χρυσού και μετρητά από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ. Ο γερουσιαστής και η σύζυγός του φέρεται να δέχτηκαν τα χρήματα για να «ωφελήσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου», ισχυρίζονται οι εισαγγελείς. Οι κατηγορίες έρχονται μετά από πολυετή έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δωροδοκίες που λέγεται ότι δέχθηκε το ζεύγος περιελάμβανε μετρητά, ράβδους χρυσού, πληρωμές για το στεγαστικό δάνειο και ένα πολυτελές όχημα από τρεις άνδρες του Νιου Τζέρσεϊ: τον Βάελ Χάνα, τον Χοσέ Ουρίμπε και τον Φρεντ Ντέιμπς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι οι τρεις άνδρες προέβησαν στις δωροδοκίες για να αποκομίσουν σε αντάλλαγμα την επιρροή και εξουσία του Μενέντεζ ως γερουσιαστή, ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να «ωφελήσουν την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες εκτέλεσαν εντάλματα έρευνας στο σπίτι του Μενέντεζ και βρήκαν στοιχεία για τις συμφωνίες δωροδοκίας, συμπεριλαμβανομένων άνω των 480.000 δολαρίων σε μετρητά, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν «γεμισμένα σε φακέλους και κρυμμένα σε ρούχα, ντουλάπες και χρηματοκιβώτιο», ισχυρίζονται οι εισαγγελείς. Οι πράκτορες είπαν ότι βρήκαν επίσης ένα πολυτελές όχημα που πλήρωσε ο Ουρίμπε σταθμευμένο στο γκαράζ, καθώς και ράβδους χρυσού 100.000 δολαρίων στο σπίτι, φωτογραφίες των οποίων περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μενέντεζ αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία. Κατηγορήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ το 2015 ότι δέχτηκε δωροδοκίες – συμπεριλαμβανομένων πολυτελών διακοπών – από έναν πλούσιο οφθαλμίατρο στη Φλόριντα.

Τα διεθνή μέσα αναφέρουν πως η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναγκαστικά τον οδηγεί να παραιτηθεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Η παύση του από το πόστο, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς των F-16 από την Τουρκία είναι υποχρεωτική εξαιτίας των κανόνων της ομάδας των Δημοκρατικών της Γερουσίας. Σημειώνεται ότι ο Μενέντεζ είχε παραιτηθεί από τη θέση που κατείχε και όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2015. Αργότερα ανέλαβε ξανά τη θέση του το 2018 αφού απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Η υπόθεση αυτή ενδέχεται να κάνει πιο δύσκολη την επανεκλογή του στη Γερουσία το 2024, ενώ μένει να ιδωθεί αν η άρνηση του για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Τουρκία θα καμφθεί ή θα παρακαμφθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης.

Εδώ το έγγραφο της απαγγελίας κατηγοριών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter