ΗΠΑ: Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς είχε ένα μέλος της οικογένειάς του στη φυλακή

ΗΠΑ: Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς είχε ένα μέλος της οικογένειάς του στη φυλακή

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν ένα μέλος της στενής οικογένειάς τους που πέρασε τουλάχιστον μια νύχτα στη φυλακή, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία δείχνει εκ νέου τον μαζικό χαρακτήρα των φυλακίσεων στις ΗΠΑ.

Η έρευνα δημοσιοποιείται την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε ένα δικομματικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ελάχιστων ποινών που επιβάλλονται στις υποθέσεις ναρκωτικών, το οποίο πιθανόν να επιτρέψει τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές.

Σχεδόν το 45% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ δήλωσε ότι ένας γονέας, σύντροφος, παιδί, αδελφός ή αδελφή φυλακίστηκε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, περνώντας τουλάχιστον μια νύχτα στη φυλακή.

Πιο σοβαρές προεκτάσεις: το 22,8% των ερωτηθέντων είδαν αυτόν τον οικείο τους να περνά περισσότερο από ένα μήνα στη φυλακή, το 13,2% περισσότερο από έναν χρόνο και το 3% περισσότερο από 10 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την οργάνωση FWD.us, η οποία ιδρύθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της μετανάστευσης και του ποινικού κώδικα.

Υπενθυμίζοντας ότι η φυλάκιση ενός οικείου προσώπου συνιστά σοβαρή οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση, οι συντάκτες ελπίζουν ότι η έρευνά τους χρησιμεύει ως “καμπανάκι για την υποχρεωτική εργασία για την ανακούφιση από τα δεινά που προκάλεσαν αυτές οι μαζικές φυλακίσεις”.

Φέτος το καλοκαίρι ερωτήθηκαν 4.041 ενήλικες, αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού λαού. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις τους, εκτιμάται ότι 6,5 εκατομμύρια αμερικανοί ενήλικες (1 προς 38) έχουν αυτή την περίοδο ένα οικείο τους πρόσωπο στη φυλακή.

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν ότι οι Αφροαμερικανοί πλήττονται περισσότερο από τους λευκούς (63% έναντι 42% είδαν έναν οικείο τους να κρατείται μια νύχτα), οι φτωχοί περισσότερο από τους πλούσιους, οι κάτοικοι των νότιων και δυτικών πολιτειών περισσότερο από αυτούς των βόρειων και ανατολικών πολιτειών.

Η υιοθέτηση νόμων ιδιαίτερα κατασταλτικών από το 1980 προκάλεσε έκρηξη του αριθμού των εγκλείστων στις φυλακές των ΗΠΑ που είναι τετραπλάσιος σε σχέση με πριν από 40 χρόνια, με ενάμισι εκατομμύριο κρατούμενους στις ομοσπονδιακές και πολιτειακές φυλακές.

Με 710 κρατούμενους ανά 100.000 κατοίκους, οι ΗΠΑ κρατούν πίσω από τα κάγκελα πολύ περισσότερους άνδρες και γυναίκες σε σχέση με άλλες δυτικές δημοκρατίες (147 στη Βρετανία, 118 στον Καναδά, 108 στο Βέλγιο, 98 στη Γαλλία).

Εδώ και μερικά χρόνια, λαμβάνονται μέτρα για να αντιστραφεί η τάση. Το νομοσχέδιο που υποστηρίχτηκε στα μέσα Νοεμβρίου από τον Ντόναλντ Τραμπ κατατέθηκε από γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος. Στόχος του είναι να καταργήσει τις ποινές 25ετούς κάθειρξης που επιβάλλονται αυτόματα σε περίπτωση τρίτης καταδίκης για μια υπόθεση ναρκωτικών. Συντηρητικοί υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής εμποδίζουν ωστόσο την υιοθέτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter