ΗΠΑ: Σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Οκλαχόμα

ΗΠΑ: Σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Οκλαχόμα

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα Κέβιν Στριτ υπέγραψε την Τρίτη το νομοσχέδιο που κάνει παράνομη την άμβλωση στην πολιτεία εκτός από περιπτώσεις που είναι ιατρικώς αναγκαίες. Όσοι επιχειρήσουν να βοηθήσουν γυναίκα να προχωρήσει σε άμβλωση, θα δεχθεί πρόστιμο $100.000 και ποινή δέκα χρόνων στη φυλακή.

Η νομοθεσία αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων σε όσες πολιτείες ελέγχουν να περνάνε αναχρονιστικές πολιτικές ώστε να αυξήσουν την δύναμή τους στους τοπικούς πληθυσμούς. Η συγκεκριμένη νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από το καλοκαίρι αν δεν καταπέσει στο πολιτειακό δικαστήριο.

«Επιλέγουμε τη ζωή στην Οκλαχόμα»

Με αυτά τα λόγια συνόδευσε ο κυβερνήτης Στριτ την υπογραφή του στον αναχρονιστικό νόμο. Ο οποίος, αν τελικά περάσει, θα μεγαλώσει το κομμάτι εκείνο των ΗΠΑ όπου οι γυναίκες έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες σχετικές με τερματισμό κύησης. Η Οκλαχόμα ήταν ο συνήθης προορισμός για όσες γυναίκες από το γειτονικό Τέξας ήθελαν να προχωρήσουν σε άμβλωση. Το Τέξας έχει απαγορεύσει τις αμβλώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο για όσες γυναίκες είναι έγκυες για πάνω από έξι εβδομάδες. Μετά την απαγόρευση, τα κέντρα αμβλώσεων στην Οκλαχόμα είδαν αύξηση στους πελάτες από το Τέξας κατά 2.500% σε σχέση με την ίδια περίοδο έναν χρόνο πριν.

Ξεχωριστή νομοθεσία που εισήχθη στην Οκλαχόμα φέτος προτείνει την απαγόρευση σχεδόν όλων των αμβλώσεων και τη στήριξη σε ιδιώτες για να μηνύσουν οποιονδήποτε «βοηθά ή υποκινεί» τις αμβλώσεις, παρόμοια με την απαγόρευση των αμβλώσεων έξι εβδομάδων στο Τέξας. Αυτό το νομοσχέδιο περιέχει μια ρήτρα έκτακτης ανάγκης, η οποία θα του επέτρεπε να τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις υπογραφεί από τον κυβερνήτη.

Μπαράζ συντηρητικών νόμων

Τους τελευταίους μήνες, πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, όπως η Οκλαχόμα, πέρασαν γρήγορα τις ολοένα και αυστηρότερες απαγορεύσεις των αμβλώσεων με την προσδοκία ότι μια επικείμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπέρ των αμβλώσεων θα κάνει τους νόμους να αντέξουν τις νομικές προκλήσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί έως τα τέλη Ιουνίου για μια υπόθεση που αφορά έναν νόμο του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ο οποίος δίνει στη συντηρητική πλειοψηφία την ευκαιρία να υπονομεύσει ή ακόμα και να ακυρώσει την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe vs Wade που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των διαφωνιών στην υπόθεση, οι συντηρητικοί δικαστές έδειξαν την προθυμία τους να περιορίσουν δραματικά τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter