ΗΠΑ: Συντρίμμια στο διάστημα με φόντο ρωσικά βλήματα

ΗΠΑ: Συντρίμμια στο διάστημα με φόντο ρωσικά βλήματα

Ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα, ότι ερευνά ένα «συμβάν που δημιούργησε συντρίμμια» στο διάστημα και ανάγκασε τους αστροναύτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να καταφύγουν στα σκάφη τους, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως επισήμανε σχετικά εκπρόσωπος τύπου, ο στρατός συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Nasa  για το ζήτημα, τονίζοντας μάλιστα τα εξής;

«Η αμερικανική διοίκηση για το διάστημα έχει ενημερωθεί για ένα συμβάν που προκάλεσε συντρίμμια στο διάστημα. Εργαζόμαστε ενεργά προκειμένου να χαρακτηρίσουμε το πεδίο των συντριμμιών».

Ορισμένοι Αμερικανοί ειδικοί στο διάστημα εστιάζουν τις ευθύνες σε μία αντιδορυφορική πυραυλική δοκιμή που διεξήγαγε η Ρωσία, ωστόσο τέτοιες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα συνιστούσε επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Μόσχας, έχει ήδη διαπραχθεί από μονάχα τέσσερα κράτη κατά το παρελθόν, μεταξύ αυτών και η Ρωσία. Επικρίνεται σφόδρα κυρίως λόγω των πολλών συντριμμιών που προκαλεί, τα οποία μετατρέπονται σε επικίνδυνα  βλήματα.

Νωρίτερα, η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε από την πλευρά της δηλώσει πως οι αστροναύτες στο ISS δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς να κάνει αναφορά σε μια πιθανή πυραυλική δοκιμή.

«Η τροχιά του αντικειμένου που ανάγκασε το πλήρωμα σήμερα Παρασκευή, να επιστρέψει στο σκάφος, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, απομακρύνθηκε από την τροχιά του ISS», έγραψε σε tweet η Roscosmos.

«Ο σταθμός είναι ασφαλής».

«Φίλοι, όλα βαίνουν καλώς εδώ. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, βάσει του προγράμματός μας», έγραψε επίσης σε ένα τουίτ ο Ρώσος κοσμοναύτης Άντον Σκαπλέροφ.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Nasa δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματά του.

Επτά αστροναύτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter