ΗΠΑ: Τα ΜΑΤ κατά των φιλοπαλαιστινίων φοιτητών και στο Λος Άντζελες – «Φεύγετε ή συλλαμβάνεστε»

ΗΠΑ: Τα ΜΑΤ κατά των φιλοπαλαιστινίων φοιτητών και στο Λος Άντζελες – «Φεύγετε ή συλλαμβάνεστε»

Αντιμέτωπο με την οργή των φοιτητών αλλά και των πολιτών βρίσκεται το αμερικανικό κατεστημένο με αφορμή τη Μέση Ανατολή και την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ, ενώ  η χώρα βρίσκεται σε εκλογικό πυρετό. Σειρά μετά το Κολούμπια έχει το UCLA, το Πανεπιστήμιο της Κολιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Χθες, οι αστυνομικές αρχές στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στο Λος Άντζελες (University of California, Los Angeles) φόρεσαν τον εξοπλισμό των ΜΑΤ, καθώς διέταξαν τη διάλυση περισσότερων από χίλιων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουν μια φιλοπαλαιστινιακή κατασκήνωση φοιτητών, προειδοποιώντας μέσω μεγαφώνων ότι όποιος αρνηθεί να φύγει μπορεί να αντιμετωπίσει σύλληψη.

Ένα μεγάλο πλήθος φοιτητών, αποφοίτων και γειτόνων συγκεντρώθηκε στα σκαλιά της πανεπιστημιούπολης έξω από την οχυρωμένη περιοχή με τις σκηνές, καθισμένοι καθώς άκουγαν και χειροκροτούσαν διάφορους ομιλητές και συμμετείχαν με φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα. Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειχναν φοιτητές στην οχυρωμένη περιοχή να μοιράζουν γυαλιά και κράνη, καθώς και να στήνουν σταθμούς παροχής ιατρικών βοηθειών. Μια μικρή ομάδα φοιτητών που κρατούσαν πινακίδες και φορούσαν μπλουζάκια για την υποστήριξη του Ισραήλ συγκεντρώθηκε σε κοντινή απόσταση.

 

Η παρουσία των δυνάμεων επιβολής του νόμου και οι συνεχείς προειδοποιήσεις ήρθαν σε αντίθεση με τη σκηνή που εκτυλίχθηκε το προηγούμενο βράδυ, όταν αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό, πετώντας κώνους κυκλοφορίας, εκτοξεύοντας σπρέι πιπεριού και γκρεμίζοντας τα εμπόδια. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες προτού επέμβει η αστυνομία και κανείς δεν συνελήφθη. Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές υπέστησαν τραυματισμούς και η χλιαρή αντίδραση των αρχών προκάλεσε επικρίσεις από πολιτικούς ηγέτες καθώς και από μουσουλμάνους φοιτητές και ομάδες υπεράσπισης.

Ο Ρέι Γουλιάνι, ο οποίος ζει σε κοντινή απόσταση, δήλωσε ότι ήρθε στο UCLA το βράδυ της Τετάρτης για να υποστηρίξει τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές.

«Πρέπει να πάρουμε θέση γι’ αυτό», είπε. «Φτάνει πια».

ΗΠΑ

Αλλού, στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον, ακτιβιστές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που κατέστρεψαν τις σκηνές τους νωρίς την Τετάρτη, και η αστυνομία διέλυσε έναν καταυλισμό στο Κολέγιο Ντάρμουθ στο Νιου Χαμσάιρ, λίγες ώρες αφότου οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έστησαν μερικές σκηνές. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός καθηγητή, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Οι χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης αφού η αστυνομία εισέβαλε σε κτίριο που είχαν καταλάβει αντιπολεμικοί διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το βράδυ της Τρίτης, διαλύοντας μια διαδήλωση που είχε παραλύσει το σχολείο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το Associated Press, από τις 18 Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον 38 συλλήψεις σε διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ. Περισσότερα από 1.600 άτομα έχουν συλληφθεί σε 30 κολέγια.

Ο Πρύτανης του UCLA Τζιν Μπλοκ ανέφερε σε δήλωσή του ότι «μια ομάδα υποκινητών» διέπραξε την επίθεση της προηγούμενης νύχτας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πλήθος ή γιατί η διοίκηση και η σχολική αστυνομία δεν έδρασαν νωρίτερα.

«Όποια κι αν είναι η γνώμη κάποιου για τον καταυλισμό, αυτή η επίθεση εναντίον των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και των μελών της κοινότητάς μας ήταν εντελώς απαράδεκτη», είπε. «Συγκλόνισε την πανεπιστημιούπολή μας στον πυρήνα της».

Ο Μπλοκ υποσχέθηκε επανεξέταση των γεγονότων της νύχτας, αφού ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κατήγγειλαν τις καθυστερήσεις.

ΗΠΑ

«Η κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ότι η αστυνομία την προστατεύει και όχι ότι επιτρέπει σε άλλους να την βλάψουν», δήλωσε η Ρεμπέκα Χουσαϊνί, επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Μουσουλμανικών Δημοσίων Υποθέσεων, σε συνέντευξη Τύπου στην πανεπιστημιούπολη του Λος Άντζελες αργότερα την Τετάρτη, όπου ορισμένοι μουσουλμάνοι φοιτητές περιέγραψαν λεπτομερώς τα νυχτερινά γεγονότα.

Οι ομιλητές αμφισβήτησαν τον απολογισμό του πανεπιστημίου ότι 15 άτομα τραυματίστηκαν και ένα νοσηλεύτηκε, λέγοντας ότι ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν μεγαλύτερος. Ένας φοιτητής περιέγραψε ότι χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από αντικείμενο που κρατούσαν αντιδιαδηλωτές.

Αρκετοί φοιτητές που μίλησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δήλωσαν ότι έπρεπε να στηριχθούν ο ένας στον άλλο και όχι στην αστυνομία για υποστήριξη καθώς δέχθηκαν επιθέσεις και ότι πολλοί από τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές παρέμειναν ειρηνικοί και δεν ενεπλάκησαν με αντιδιαδηλωτές. Το UCLA ακύρωσε τα μαθήματα την Τετάρτη.

Κατασκηνώσεις διαδηλωτών που καλούν τα πανεπιστήμια να σταματήσουν να συνεργάζονται με το Ισραήλ ή με εταιρείες που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα σε ένα φοιτητικό κίνημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο αυτόν τον αιώνα. Οι επακόλουθες αστυνομικές καταστολές απηχούν τις ενέργειες που έγιναν πριν από δεκαετίες εναντίον ενός πολύ μεγαλύτερου κινήματος διαμαρτυρίας που διαμαρτυρόταν για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στο Μάντισον, ξέσπασε συμπλοκή νωρίς την Τετάρτη, αφού η αστυνομία με ασπίδες αφαίρεσε όλες τις σκηνές εκτός από μία και έσπρωξε τους διαδηλωτές. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού της πολιτείας που χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα πατίνι, δήλωσαν οι αρχές. Τέσσερις κατηγορήθηκαν για ξυλοδαρμό των αρχών επιβολής του νόμου.

 

Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν οι νέοι ψηφοφόροι – οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τους Δημοκρατικούς – θα στηρίξουν την προσπάθεια επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δεδομένης της σταθερής υποστήριξής του στο Ισραήλ.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι και οι ηγέτες των διαδηλωτών κατέληξαν σε συμφωνίες για να περιορίσουν την αναστάτωση στη ζωή της πανεπιστημιούπολης και στις επερχόμενες τελετές έναρξης των σπουδών.

Στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ, οι διοικητικοί υπάλληλοι συμφώνησαν να εξετάσουν μια ψηφοφορία για την αποεπένδυση από το Ισραήλ τον Οκτώβριο – προφανώς το πρώτο κολλέγιο των ΗΠΑ που συμφωνεί σε ένα τέτοιο αίτημα.

Οι πανεπιστημιακές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο ξεκίνησαν στο Κολούμπια στις 17 Απριλίου για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι μαχητές σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, και πήραν περίπου 250 ομήρους. Με τον όρκο να πατάξει τη Χαμάς, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το εκεί υπουργείο Υγείας.

Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του έχουν χαρακτηρίσει τις πανεπιστημιακές διαμαρτυρίες αντισημιτικές, ενώ οι επικριτές του Ισραήλ λένε ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να φιμώσει την αντιπολίτευση. Αν και ορισμένοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την κάμερα να κάνουν αντισημιτικά σχόλια ή βίαιες απειλές, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, ορισμένοι από τους οποίους είναι Εβραίοι, λένε ότι πρόκειται για ένα ειρηνικό κίνημα που έχει στόχο την υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και τη διαμαρτυρία για τον πόλεμο.

 

Αργά την Τρίτη, αστυνομικοί της Νέας Υόρκης εισήλθαν στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια και εκκαθάρισαν έναν καταυλισμό, μαζί με το Hamilton Hall, όπου ένα ρεύμα αστυνομικών χρησιμοποίησε μια σκάλα για να ανέβει από ένα παράθυρο του δεύτερου ορόφου, και η αστυνομία δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα δεν προέβαλαν ουσιαστική αντίσταση.

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το κτίριο της σχολής Ivy League περίπου 20 ώρες νωρίτερα, αυξάνοντας την παρουσία τους στην πανεπιστημιούπολη από έναν καταυλισμό σκηνών που βρισκόταν εκεί για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Αντιμετώπισαν την αστυνομία να καθαρίζει τις σκηνές από νωρίς, καθώς και περισσότερες από 100 συλλήψεις και απειλές για αναστολή της λειτουργίας τους, αν δεν εγκατέλειπαν τον καταυλισμό τη Δευτέρα. Αντ’ αυτού, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το Hamilton Hall νωρίς την Τρίτη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κατηγόρησε την Τετάρτη “εξωτερικούς ταραξίες” ότι ηγούνται των διαδηλώσεων και αναφέρθηκε επανειλημμένα στην παρουσία μιας γυναίκας στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, ο σύζυγος της οποίας, όπως είπε ο Άνταμς, είχε “καταδικαστεί για τρομοκρατία”. Η γυναίκα αυτή, η Nahla Al-Arian, δεν βρισκόταν στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια αυτή την εβδομάδα και δεν είναι μεταξύ των διαδηλωτών που συνελήφθησαν.

Η Al-Arian, συνταξιούχος δασκάλα δημοτικού σχολείου, δήλωσε στο Associated Press ότι ο Adams ανέφερε λανθασμένα τόσο τον ρόλο της στις διαδηλώσεις όσο και τα γεγονότα σχετικά με τον σύζυγό της, Sami Al-Arian, διακεκριμένο Παλαιστίνιο ακτιβιστή. Η Nahla Al-Arian δήλωσε ότι όντως πήγε στην Κολούμπια για μία ημέρα στις 25 Απριλίου για να δει τον εκεί καταυλισμό διαμαρτυρίας, αλλά έφυγε αφού κουράστηκε.

Εν τω μεταξύ, οι καταυλισμοί διαμαρτυρίας αλλού εκκαθαρίστηκαν από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να γίνουν συλλήψεις, ή έκλεισαν οικειοθελώς σε σχολεία σε όλες τις ΗΠΑ, όπως το City College of New York, το Fordham University στη Νέα Υόρκη, το Portland State στο Όρεγκον, το Northern Arizona University στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα και το Tulane University στη Νέα Ορλεάνη.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Χαρούμενος ο Τραμπ που είδε τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο Καλούμπια

ΗΠΑ: Αστυνομική καταστολή και εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών στα πανεπιστήμια (Videos)

ΗΠΑ: Μετά το κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων η Ουάσιγκτον διευρύνει τον ορισμό του «αντισημιτισμού»

Κωνσταντινούπολη: Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και εκατοντάδες συλλήψεις στην πορεία για την Πρωτομαγιά (Photos)

ΗΠΑ: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Η Γάζα το νέο Βιετνάμ για τους Αμερικανούς φοιτητές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter