ΗΠΑ: Τέταρτη αύξηση επιτοκίων από FED – Ανησυχία για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Τέταρτη αύξηση επιτοκίων από FED – Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης – μεταξύ 2,25% και 2,50% – στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που τρέχει σε τιμές ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών.

Έτσι, με ομόφωνη απόφαση των 12 μελών της νομισματικής επιτροπής, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις το προσεχές διάστημα, τα βασικά επιτόκια της Fed διαμορφώθηκαν σε 2,25% σε 2,50%. Σύμφωνα με την Τράπεζα, υπάρχει ανησυχία για την περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού, με το βλέμμα να είναι στραμμένο κυρίως στις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed: +0,25% τον Μάρτιο, +0,25% τον Μάιο, +0,75% τον Ιούνιο (η πιο επιθετική αύξηση από το 1994) και +0,75% σήμερα.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9,1% – Ρεκόρ 41 ετών

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνήθως προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε ξανά σε μια επιθετική κίνηση, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τον Ιούνιο έφθασε σε νέο υψηλό 40 ετών (9,1%).

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μία μέρα μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ωθήσουν τη διεθνή οικονομία στο χείλος της ύφεσης, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτοι.

Πηγή: Axios, NBC

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης – Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter