ΗΠΑ: Την Πέμπτη η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη για το 2017

ΗΠΑ: Την Πέμπτη η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη για το 2017

Σε μία από τις συντηρητικότερες περιοχές των ΗΠΑ, στο Τέξας, η θανατική ποινή δεν έχει απαγορευτεί- τουλάχιστον, όχι ακόμα.

Ένας θανατοποινίτης αναμένεται να εκτελεστεί με τη χρήση θανατηφόρων ενέσιμων ουσιών τις πρώτες πρωινές ώρες την Πέμπτη (ώρα Ελλάδας) στο Τέξας. Θα πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ το 2017, εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης όσον αφορά τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Ο Κρίστοφερ Γουίλκινς καταδικάστηκε για μια διπλή δολοφονία που διαπράχθηκε το 2005, κατά τη διάρκεια μιας αγοραπωλησίας μιας δόσης κρακ αξίας 20 δολαρίων που είχε τραγική κατάληξη. Ομολόγησε το έγκλημα, καθώς και ότι είχε διαπράξει κι άλλα–συμπεριλαμβανομένης ακόμη μιας ανθρωποκτονίας.

Ο 48χρονος είναι προγραμματισμένο να εκτελεστεί στις 18:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας) στη φυλακή του Χάντσβιλ, όπου κρατείται, εάν δεν υπάρξει αναστολή της ποινής του από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο έχουν προσφύγει οι συνήγοροι υπεράσπισης του κρατουμένου.

Το Τέξας είναι η Πολιτεία που εκτελεί τους περισσότερους από κάθε άλλη στιςΗΠΑ, αν και πέρυσι η Τζόρτζια την ξεπέρασε, εν μέσω της τάσης συνολικής μείωσης των εκτελέσεων θανατοποινιτών (20 το 2016).

Η μεγάλη Πολιτεία του αμερικανικού Νότου αντιμετωπίζει, όπως και πολλές άλλες, έλλειψη των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες ενέσεις, λόγω της άρνησης φαρμακευτικών εταιρειών–κυρίως ευρωπαϊκών–να τους τις διαθέσουν.

Οι αρχές του Τέξας εξάλλου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον τουFDA, του ομοσπονδιακού οργανισμού διατροφικών προϊόντων και φαρμάκων, καταγγέλλοντας την παρατεταμένη κατάσχεση θανατηφόρων προϊόντων από πλευράς του.

Τον Οκτώβριο του 2015 το Τέξας και η Αριζόνα είχαν προσπαθήσει να εισαγάγουν κρυφά από την Ινδία ποσότητες νατριούχου θειοπεντάλης, αλλά οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ είχαν κατασχέσει τα φορτία αυτά και είχαν κρίνει παράνομη τη χρήση του βαρβιτουρικού και αναισθητικού αυτού σε εκτελέσεις.

Η δικαστική διένεξη όσον αφορά τις θανατηφόρες ενέσεις αναμένεται να ξαναρχίσει μέσα στον Ιανουάριο, καθώς δύο Πολιτείες, η Βιρτζίνια και το Οχάιο, σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν τις εκτελέσεις χρησιμοποιώντας μιδαλοζάμη, ένα προϊόν που θεωρείται περισσότερο αγχολυτικό παρά αναισθητικό, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Κρατούμενοι στους οποίους χορηγήθηκε μιδαλοζάμη υπέστησαν ασφυξία κι ήταν εμφανές πως υπέφεραν κατά τη διάρκεια των εκτελέσεών τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter