ΗΠΑ: Θρίλερ δίχως τέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων – Στο κενό 11 ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου

Μετά από 11 άκαρπες ψηφοφορίες και συνολικά τρεις ημέρες πυρετωδών διεργασιών και διαβουλεύσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει κατορθώσει να εκλέξει τον διάδοχο της Νάνσι Πελόζι. Η υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι βαθαίνει τη διχόνοια στο «στρατόπεδο» του κόμματος του Τραμπ, καθώς παρά τις παραχωρήσεις και τις υποσχέσεις προς 20 βουλευτές της παράταξής του, δεν κατέστη δυνατό να πειστούν, παρατείνοντας το θρίλερ.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν για πολιτική κρίση, προσομοιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση με την αντίστοιχη του 1856, όταν χρειάστηκαν 133 ψηφοφορίες και δύο μήνες για να αναδειχθεί νεός πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ουσιαστικά, ο Μακάρθι φαίνεται ότι είναι… δέσμιος της ομάδας των 20 βουλευτών των Ρεπουμπλικανών, που επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους. Δίχως τις ψήφους τους, οι προσπάθειες του Μακάρθι για εκλογή πέφτουν στο κενό.

Για την εκλογή προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων. Έπειτα από έντεκα ψηφοφορίες, ο Μακάρθι δεν εξασφάλισε παρά 203 στην καλύτερη περίπτωση. Την Πέμπτη, δεν ξεπέρασε τις 201.

Το αδιέξοδο έχει πολύ χειροπιαστές επιπτώσεις: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν και άρα να εγκρίνουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Φυσικά, η κρίση στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην κυβέρνηση των Δημοκρατικών, με τον Τζο Μπάιντεν να σημειώνει ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως ντροπιαστική.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί και ο Μπάιντεν βλέπουν πολιτικό όφελος πίσω από τη διχόνοια που επικρατεί στους Ρεπουμπλικανούς, καθώς ένα αποδιοργανωμένο Κογκρέσο μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής προέδρου από το κόμμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2024, έχοντας απέναντι μια διαιρεμένη αντιπολίτευση.