ΗΠΑ: Τι προβλέπει το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό Κράτος – Αφήνει εκτός τους Αγίους τόπους

ΗΠΑ: Τι προβλέπει το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό Κράτος – Αφήνει εκτός τους Αγίους τόπους

Ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε χθες Τετάρτη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό προβλέπει το Παλαιστινιακό Κράτος να καταλαμβάνει έως και το 90% των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και ως την πρωτεύουσα τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται ιεροί τόποι.

Ο Λευκός Οίκος — ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει καμιά λεπτομέρεια του σχεδίου και λέει πως η παρουσίασή του ενδέχεται να απέχει μήνες — υποβάθμισε τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Reshet 13, κάνοντας λόγο περί ανακριβειών, εικοτολογίας και ανευθυνότητας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο πηγή που είπε πως έχει ενημερωθεί από τους Αμερικανούς, μετέδωσε πως το σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ κάποιων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, την εγκατάλειψη κάποιων άλλων και την διακοπή της οικοδόμησης ορισμένων υπό ανέγερση. Ακόμη, σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ θα προτείνει να γίνουν ανταλλαγές εδαφών, ενώ θα εισηγηθεί η Παλιά Πόλη — όπου βρίσκονται ιεροί τόποι και ναοί των εβραίων, των μουσουλμάνων και των χριστιανών — να παραμείνουν τμήμα του εδάφους του Ισραήλ, αλλά να τη συνδιαχειρίζονται οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και οι Ιορδανοί.

Κατά την ίδια πηγή, «οι περισσότερες αραβικές συνοικίες» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θα περάσουν στο παλαιστινιακό κράτος, θα αποτελέσουν την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα» της χώρας, καθεστώς που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του κτιριακού συγκροτήματος του τεμένους Αλ Αξά, στην Παλιά Πόλη, να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έκανε καμιά αναφορά στο τι προβλέπει το σχέδιο για το ζήτημα των προσφύγων, άλλο ένα από τα πιο ακανθώδη της διένεξης που κρατάει δεκαετίες, ή για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, ενός κινήματος που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο ούτε από ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή για τις πληροφορίες αυτές.

Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του σχεδίου — ο άλλος είναι ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ — ανέφερε μέσω Twitter πως οι πληροφορίες που μετέδωσε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «δεν είναι ακριβείς». Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι ακριβώς από όσα μεταδόθηκαν δεν είναι σωστό.

«Η σεναριολογία για το περιεχόμενο του σχεδίου δεν βοηθάει», «ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη γνωρίζουν το περιεχόμενό του (…) προς το παρόν», και «το να μεταδίδονται ψευδείς, διαστρεβλωμένες ή διακατεχόμενες από προκατάληψη πληροφορίες από τα ΜΜΕ είναι ανεύθυνο και βλάπτει τη διαδικασία», εξεμάνη ο Γκρίνμπλατ.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον προέβλεψε ότι ο Τραμπ δεν θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο πριν διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, την 9η Απριλίου. Αυτή «είναι μια έξυπνη απόφαση, διότι δεν θέλουμε να μετατραπεί σε ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν άνετη νίκη και πέμπτη θητεία για τον δεξιό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ περιήλθαν σε αδιέξοδο το 2014. Οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με την Ουάσινγκτον έχουν εξάλλου διακοπεί πρακτικά, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter