ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί το δικαίωμα της άμβλωσης

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί το δικαίωμα της άμβλωσης

Σε μια σημαντική συνεδρίαση την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο (ΑΔ)των ΗΠΑ έδειξε διατεθειμένη να περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η συντηρητική πολιτεία του Μισισιπή στράφηκε εναντίον της τελευταίας κλινικής αμβλώσεων της πολιτείας για να απαγορεύσει την άμβλωση μετά την 15η εβδομάδα κύησης. Στρέφεται στο ΑΔ για να ανατρέψει την απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade, που ουσιαστικά νομιμοποίησε την άμβλωση στη χώρα.

Η υπόθεση είναι ενδεικτική της συντηρητικής στροφής που έχει πάρει το ΑΔ, αφού πλέον οι έξι στους εννιά δικαστές είναι διορισμένοι από Ρεπουμπλικάνους προέδρους. Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο του 2022.

Πώς φτάσαμε εδώ

Ο νόμος στο Μισισιπί, που πέρασε το 2018, προβλέπει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα κύησης, όμως δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα εξ αιτίας νομικών επιπλοκών. Το 93% των επεμβάσεων για διακοπή κύησης στην πολιτεία γίνονται πριν την 15η εβδομάδα. Γι αυτό ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών ισχυρίζονται ότι τους επινοητές του συγκεκριμένου νόμου δεν τους ενδιαφέρει το χρονικό σημείο της διακοπής μιας κύησης αλλά η ολοκληρωτική κατάργηση της διάταξης Roe v.Wade. Επίσης, δικαστές της μειοψηφίας πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή έχει και θρησκευτικά κίνητρα, φοβούμενοι ότι θα συνεχιστούν να τίθενται προηγούμενα στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο για τον έλεγχο της κύησης όσο και για γάμους ομοφυλοφίλων.

Η απόφαση του ΑΔ στην υπόθεση Roe v.Wade το 1973 κατέστησε συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση, στο όνομα του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα. Η απόφαση αναφέρει ότι μεμονωμένες πολιτείες δεν μπορούν να προβούν σε μια τέτοια επέμβαση πριν αποφασιστεί ότι το έμβρυο δεν έχει ελπίδες να ζήσει. Σήμερα, από ιατρική σκοπιά, η παραπάνω πρόταση σημαίνει ότι η άμβλωση μπορεί να γίνει μέχρι την 22η εβδομάδα της κύησης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter