ΗΠΑ: Το «σύνδρομο της Αβάνας» προκαλείται από «συγκέντρωση ενέργειας», λένε οι μυστικές υπηρεσίες

ΗΠΑ: Το «σύνδρομο της Αβάνας» προκαλείται από «συγκέντρωση ενέργειας», λένε οι μυστικές υπηρεσίες
Cuba US Embargo

Νέα έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών ρίχνει λίγο περισσότερο φως στην παράξενη ασθένεια που πλήττει Αμερικανούς διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια και έχει αποκληθεί «σύνδρομο της Αβάνας», καθώς η πρωτεύουσα της Κούβας ήταν το πρώτο μέρος στο οποίο παρατηρήθηκε.

Συνεχίζει να υπάρχει έντονη διαφωνία για το αν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας προκαλούνται από κάποιου είδους συσκευή ή είναι ψυχολογικής προέλευσης. Στην τελευταία έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ  μια σειρά από ειδικοί εκτιμούν ότι τα συμπτώματα είναι «αληθινά και αδιάσειστα» ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκλήθηκαν από κρυμμένη συσκευή.

Παρόλα αυτά, σε προηγούμενη έκθεσή τους, η επιτροπή των ειδικών είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχε εμπλοκή στην υπόθεση αυτή ξένη δύναμη, ενώ πολλές από τις περιπτώσεις μπορούσαν να εξηγηθούν από φυσικά αίτια και στρες.

Κλιμάκωση των περιπτώσεων

Όλα ξεκίνησαν το 2016 στην Αβάνα της Κούβας, όταν μια σειρά από διπλωμάτες και υπάλληλοι της υπηρεσίας πληροφοριών άρχισαν να παραπονιούνται για μια σειρά από ασυνήθιστα συμπτώματα. Στην αρχή, τα παράπονα αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση, όμως τον τελευταίο χρόνο παίρνονται πιο σοβαρά, με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ενθαρρύνουν όποιον αισθάνεται παρόμοια συμπτώματα να τα αναφέρουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από 1.000 περιπτώσεις από Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η νέα μελέτη εξέτασε περισσότερα από 1.000 απόρρητα έγγραφα και πήρε συνέντευξη από μάρτυρες για να επικεντρωθεί σε μια ομάδα ανθρώπων που υποφέρουν από ένα συγκεκριμένο σύνολο συμπτωμάτων (ο ακριβής αριθμός θα παραμείνει κρυφός).

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το υποσύνολο περιπτώσεων δεν μπορεί να εξηγηθεί από περιβαλλοντικές ή ιατρικές αιτίες και θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κάποιο είδος εξωτερικής πηγής ή συσκευής.

Τα ευρήματα

Η επιτροπή βρήκε τέσσερα «βασικά χαρακτηριστικά» ή συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής εμφάνισης εμβοής ή πίεσης στο ένα αυτί ή στη μία πλευρά του κεφαλιού, ίλιγγος, απώλεια ισορροπίας και πόνος στο αυτί και απώλεια προσανατολισμού χωρίς άλλες εξηγήσεις.

Εξέτασε την αληθοφάνεια πέντε πιθανών αιτιών: ακουστικά σήματα, χημικοί και βιολογικοί παράγοντες, ιονίζουσα ακτινοβολία, φυσικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, ραδιοσυχνότητες και ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, ενώ μελέτησε εάν κάποιο είδος κρυφής συσκευής θα μπορούσε να δημιουργήσει τα αναφερόμενα συμπτώματα.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι ψυχολογικοί ή κοινωνικοί παράγοντες δεν μπορούσαν από μόνοι τους να εξηγήσουν τα συμπτώματα, αν και θα μπορούσαν να έχουν επιδεινώσει ορισμένα από τα προβλήματα για αυτούς που επηρεάζονται. Διαπίστωσε επίσης ότι δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από περιβαλλοντικές ή ιατρικές αιτίες. «Πολλές πτυχές αυτού του μοναδικού νευροαισθητηριακού συνδρόμου καθιστούν απίθανο να έχει προκληθεί από λειτουργική νευρολογική διαταραχή», ανέφερε η επιτροπή. Αυτό έδειχνε προς ένα «εξωτερικό ερέθισμα» ή πηγή.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, ιδιαίτερα στο εύρος που κυμαίνονται οι ραδιοσυχνότητες, «εξηγεί εύλογα» τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου, αν και αναφέρει ότι παραμένουν κενά στις πληροφορίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter