ΗΠΑ – Βρετανία βοήθησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones πάνω από Ιορδανία, Συρία και Ιράκ

ΗΠΑ – Βρετανία βοήθησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones πάνω από Ιορδανία, Συρία και Ιράκ

Ένας συνασπισμός κρατών που συγκροτήθηκε βιαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, βοήθησε το Ισραήλ να καταρρίψει εκατοντάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Ιορδανία, το Ιράκ και τη Συρία, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την επίθεση και να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Καθώς ένα μαζικό μπαράζ ιρανικών drones και πυραύλων κρουζ πλησίαζε στα σύνορά του, το Ισραήλ επιστράτευσε τα μαχητικά αεροσκάφη του για να αναχαιτίσει τις επιθέσεις, σύμφωνα με ισραηλινές ειδήσεις, και υποστηρίχθηκε στην προσπάθεια αυτή από τους εταίρους και τα γειτονικά κράτη.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους εν όψει της αναμενόμενης ευρείας ιρανικής επίθεσης και ότι οι ενισχύσεις απέδωσαν καρπούς.

«Με βάση τις οδηγίες μου για υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά βαλλιστικών αμυντικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας», ανέφερε ο Μπάιντεν σε γραπτή δήλωση. «Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτικών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους.

Βρετανική συμμετοχή

Συμμετείχαν επίσης μαχητικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας και αεροσκάφη ανεφοδιασμού που απογειώθηκαν από βάσεις στην Κύπρο. Ο ρόλος τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, ήταν να συμπληρώσουν την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις εξόδους κατά του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιούνται κανονικά στο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία, αλλά και να αναχαιτίσουν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αν έμπαιναν στην περιοχή των βρετανικών επιχειρήσεων.

«Σε απάντηση στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με εταίρους σε όλη την περιοχή για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

«Έχουμε μεταφέρει πολλά επιπλέον αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού αέρα στην περιοχή. Αυτά θα ενισχύσουν την Επιχείρηση Shader, η οποία είναι η υπάρχουσα επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του Daesh στο Ιράκ και τη Συρία. Επιπλέον, αυτά τα βρετανικά αεροσκάφη θα αναχαιτίσουν τυχόν αεροπορικές επιθέσεις εντός της εμβέλειας των υπαρχουσών αποστολών μας, όπως απαιτείται».

Εμπλοκή και της Ιορδανίας;

Το Reuters επικαλέστηκε δύο πηγές περιφερειακής ασφάλειας που ανέφεραν ότι τα ιορδανικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούσαν στη βόρεια και κεντρική Ιορδανία με κατεύθυνση προς το Ισραήλ.

Η έκθεση ανέφερε ότι τα drones καταρρίφθηκαν πάνω από την ανατολική όχθη του ποταμού Ιορδάνη και κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ, ενώ άλλα αναχαιτίστηκαν κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση από την ιορδανική κυβέρνηση για τον στρατιωτικό της ρόλο. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλέστηκε μια πηγή που ανέφερε ότι το καθεστώς στην Τεχεράνη παρακολουθούσε στενά τις ενέργειες της Ιορδανίας που θα μπορούσαν να καταστήσουν το αραβικό κράτος «τον επόμενο στόχο» εάν ενεργούσε υπέρ της  άμυνας του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Έρικ Κουρίλα, στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει στον συντονισμό της άμυνας ενάντια σε μια ιρανική επίθεση. Ο Kουρίλα, όπως αναφέρθηκε, έφυγε από τη χώρα λίγο πριν από την εκτόξευση των πρώτων drones.

Εκτός από την εκπλήρωση των αμυντικών δεσμεύσεων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης που οδηγεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η ικανότητά τους να συγκρατήσουν την απάντηση του Ισραήλ θα εξαρτηθεί πολύ από το τι χτυπήθηκε στο εσωτερικό του Ισραήλ και τον αριθμό των θυμάτων από την ιρανική επίθεση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter