ΗΠΑ: «Χαοτική» η διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή του FBI

ΗΠΑ: «Χαοτική» η διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή του FBI

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αναζητεί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες τον νέο διευθυντή του FBI, έπειτα από την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ και πηγές με γνώση του θέματος, περιγράφουν μια διαδικασία χαοτική με τις συνεντεύξεις των υποψηφίων από τον Τραμπ να διαρκούν μόλις λίγα λεπτά, χωρίς ερωτήσεις για ουσιαστικά θέματα που αντιμετωπίζει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Τρεις βοηθοί τριών διεκδικητών του πόστου, που έχουν περάσει συνέντευξη από τον Τραμπ, δήλωσαν ότι οι υποψήφιοι κλήθηκαν στον Λευκό Οίκο για συζητήσεις διάρκειας 10 ως 20 λεπτών με τον Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Σύμφωνα με τις πηγές, στις συζητήσεις αυτές, που έγιναν σε συνέχεια αρχικών συνεντεύξεων από αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν τέθηκαν βασικά ερωτήματα για ουσιαστικά θέματα που αντιμετωπίζει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταρτίσει μια μακρά λίστα με ονόματα υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο, δεν υπήρξε ένα «σαφές πλαίσιο ή λογική στο ποιος και γιατί καλείται σε συνέντευξη», εξήγησαν οι πηγές.

Μια άλλη πηγή χαρακτήρισε χαοτική την διαδικασία και τόνισε πως σε μια συνέντευξη ο Τραμπ μιλούσε τον περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του και έμοιαζε αφηρημένος.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τον χαρακτήρα της διαδικασίας των συνεντεύξεων, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ να δηλώνει σήμερα ότι ο Τραμπ συνεχίζει να συναντά υποψηφίους. Δεν έδωσε όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επιλογή του νέου διευθυντή.

Στις 18 Μαΐου ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρισκόταν «πολύ κοντά» να προτείνει στην Γερουσία τον νέο διευθυντή του FBI. Τότε, ο πρώην γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν εμφανιζόταν επικρατέστερος για την θέση, αλλά στις 25 Μαίου απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Τουλάχιστον μια ντουζίνα άλλα ονόματα τελούν υπό εξέταση, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, αλλά μόνο μερικοί εξ αυτών έχουν περάσει από συνέντευξη από τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τους New York Times ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο τη 10η Μαΐου ότι το γεγονός πως απαλλάχτηκε από τον Κόμεϊ τον ανακούφισε από «μεγάλη πίεση» λόγω της Ρωσίας.

Ο Κόμεϊ θα καταθέσει ενώπιον των γερουσιαστών της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας την Πέμπτη 8 Ιουνίου και ένα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν θα είναι η έρευνα για την φερόμενη σύμπραξη αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης και στελεχών του επιτελείου του προέδρου Τραμπ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter