ΗΠΑ: Χρυσές εποχές για τους υπερπλούσιους, πάνω από 72 τρις οι κληρονομούμενες περιουσίες του 1,5% του πληθυσμού

ΗΠΑ: Χρυσές εποχές για τους υπερπλούσιους, πάνω από 72 τρις οι κληρονομούμενες περιουσίες του 1,5% του πληθυσμού

Μια πολύ μικρή μερίδα των αμερικανών πολιτών αναμένεται ότι θα κληρονομήσει 72,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια, υπερδιπλάσιο ποσό από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Έτσι, γυρνάμε σε εποχές πρώιμου καπιταλισμού, τη λεγόμενη ‘Επίχρυση Εποχή’ στα τέλη του 19ου αιώνα όταν αναδύθηκαν τα πρώτα μεγάλα τραστ (Βάντερμπιλτ, Ρόκφελερ κπλ), κατά την οποία εποχή η κοινωνική κινητικότητα ήταν μηδαμινή και ο πλούτος προερχόταν κυρίως από κληρονομιές.

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πλούτου των ΗΠΑ που θα μεταφερθεί από το τέλος του 2020 έως το 2045 θα προέρχεται από το 1,5% των νοικοκυριών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής εταιρείας Cerulli. Χρησιμοποιώντας καταπιστεύματα και άλλες τεχνικές, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί μπορούν να θωρακίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους από το φόρο 40% της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα ακίνητα και τα δώρα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει στις προσπάθειες να καλύψουν τα κενά στο νόμο για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και να επιβάλλουν φόρους κληρονομιάς.

Σημείο τριβής

Η ανάπτυξη των δυναστικών περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει σημείο ανάφλεξης στην Ουάσιγκτον, με την ομάδα υπεράσπισης Americans for Tax Fairness να προειδοποιεί σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη σχετικά με την «επιστροφή στα επίπεδα συγκέντρωσης πλούτου σε επίπεδα ‘Επίχρυσης Εποχής’». Η φορολογική αναθεώρηση των Ρεπουμπλικανών του 2017, η οποία περιελάμβανε διπλασιασμό του ποσού που οι πλούσιοι μπορούν να μεταβιβάσουν στους κληρονόμους χωρίς να ενεργοποιήσουν τον φόρο περιουσίας, προκάλεσε πτώση των εσόδων που εισπράχθηκαν από την εισφορά κατά περισσότερο από το ήμισυ σε διάστημα δύο ετών, με μόλις 1.275 οικογένειες να πληρώνουν 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS).

«Είναι πιο εύκολο να μεταβιβάσεις πλούτο χωρίς να αντιμετωπίζεις φορολογία παρά πριν από μια δεκαετία», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης Cerulli. Τα καταπιστεύματα «γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια καθώς ο πλούτος υψηλής καθαρής αξίας έχει εκτιναχθεί».
Η πιο συνήθης πρακτική για την μεταβίβαση πλούτου χωρίς φορολόγηση είναι μέσω καταπιστευμάτων, που εκμεταλλεύεται ένα κενό στη νομοθεσία. Οι Δημοκρατικοί θέλησαν να κλείσουν το κενό αυτό, όμως η πρόβλεψη διαγράφηκε στο τελικό κείμενο για το σχέδιο ανοικοδόμησης των υποδομών.

Χρήματα σε φιλανθρωπίες

Φιλανθρωπικές οργανώσεις θα λάβουν σημαντική εισροή χρημάτων μέχρι το 2045: 11,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 14% των 84 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπεται να περάσουν σε κληρονόμους ή φιλανθρωπίες. Αυτό είναι μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι ήταν μόλις πριν από τρία χρόνια. Νοικοκυριά με περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα δίνουν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και οι δωρεές τους θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020.

Ακόμα, ακόμη και οι πιο φιλάνθρωποι οικογένειες επιδιώκουν να μειώσουν τους φορολογικούς τους λογαριασμούς. Οι πλούσιοι Αμερικανοί και οι σύμβουλοί τους πέρασαν μεγάλο μέρος του περασμένου έτους κάνοντας κινήσεις για να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα από πιθανές αυξήσεις φόρων. Πολλοί έσπευσαν να δημιουργήσουν καταπιστεύματα και να μεταφέρουν χρήματα σε αυτά μέχρι το τέλος του 2021, σε περίπτωση που οι κανόνες άλλαζαν το 2022.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter