ΗΠΑ: Χωρίς διευθυντή ακόμα το FBI – Αποσύρθηκε από υποψήφιος ο Λίμπερμαν

ΗΠΑ: Χωρίς διευθυντή ακόμα το FBI – Αποσύρθηκε από υποψήφιος ο Λίμπερμαν

Ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν αποσύρθηκε από υποψήφιος για το πόστο του νέου διευθυντή του FBI, κάνοντας λόγο για μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal.

Με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο Λίμπερμαν, επικαλέστηκε την προϋπηρεσία του σε μια νομική εταιρεία της Νέας Υόρκης, στην οποία επικεφαλής ήταν ο Μαρκ Κάσοβιτς. Ο Κάσοβιτς έχει οριστεί από τον Τραμπ ως νομικός του εκπρόσωπος για την έρευνα για την ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε την Τρίτη μια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Λίμπερμαν και ο Λευκός Οίκος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Με δεδομένο τον ρόλο του Κάσοβιτς, ο Λίμπερμαν ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να συμμετάσχει στην έρευνα για την ρωσική ανάμειξη για περίοδο δύο ετών, αν δεν λάβει άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τόνισε στο Ρόιτερς η Κάθλιν Κλαρκ, καθηγήτρια κώδικα δεοντολογίας στην νομική σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ένας ομοσπονδιακός κανονισμός απαγορεύει για ένα χρόνο από νεοπροσλαµβανόµενους νομικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης να συμμετέχουν σε έρευνες που αφορούν πελάτες νομικών εταιρειών που εργαζόντουσαν. Η περίοδος αυτή παρατάθηκε σε δύο χρόνια, με βάση ένα εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πριν μια εβδομάδα ότι βρισκόταν «πολύ κοντά» στην επιλογή του υποψηφίου που θα αντικαταστήσει τον Τζέιμς Κόμεϊ στο πόστο του διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI).

Η απόλυση του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσε πολιτική θύελλα δεδομένου του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτιζε ο πρώην διευθυντής του FBI στην έρευνα του Γραφείου για πιθανή συμπαιγνία Ρωσίας – Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην διευθυντής του FBI είχε εκφράσει γραπτά την ανησυχία του ότι ο Τραμπ τον πίεζε να σταματήσει την έρευνα για τις σχέσεις της εκστρατείας του για τη Ρωσία.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου, ανέφερε χθες ότι ο Τραμπ επιθυμεί να ξεκινήσει από την αρχή την αναζήτηση του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Κόμεϊ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα με άλλους τέσσερις υποψήφιους για το αξίωμα, ανάμεσά τους τον υπηρεσιακό διευθυντή της υπηρεσίας Άντριου ΜακΚέιμπ, τον πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας της Οκλαχόμας Φρανκ Κίτινγκ, το πρώην στέλεχος του FBI Ρίτσαρντ ΜακΦίλι και τον Λίμπερμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter