ΗΠΑ: Υπεγράφη το διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας – Τι αλλάζει

ΗΠΑ: Υπεγράφη το διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας – Τι αλλάζει

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε την υπογραφή του σε διάταγμα που αφορά περιορισμένης έκτασης μεταρρυθμίσεις στον τρόπο… επιβολής του νόμου από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μεταξύ άλλων, το διάταγμα περιλαμβάνει την απαγόρευση των «κεφαλοκλειδωμάτων», εκτός αν κινδυνεύει η ζωή αστυνομικού, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ. Με αυτό το διάταγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θέλει να προσφέρει «ένα ασφαλές μέλλον στους Αμερικανούς κάθε φυλής, θρησκείας, χρώματος και πιστεύω».

«Οι Αμερικανοί θέλουν τον νόμο και την τάξη, απαιτούν τον νόμο και την τάξη», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, το προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις θα δίνονται στις αστυνομικές μονάδες που αποδεικνύουν, μέσω ανεξάρτητων οργανισμών, ότι σέβονται «τα υψηλότερα πρότυπα» στην «εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση βίας και τις τεχνικές απεμπλοκής».

Επιπλέον, προβλέπονται κονδύλια για τη «στήριξη των αστυνομικών» όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με άστεγους ή με ψυχικά ασθενείς και ανθρώπους με προβλήματα εθισμού. Χρηματοδότηση θα υπάρξει και προς τους κοινωνικούς λειτουργούς «που μπορούν να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να διαχειριστούν αυτές τις περίπλοκες» καταστάσεις.

Αντιδράσεις από τους διαδηλωτές

Οι πολίτες που κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλουπόλεων των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ και ζητούσαν διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο αστυνόμευσης, απογοητεύτηκαν ακούγοντας τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Τα μέτρα του Τραμπ ήταν σαφώς κατώτερα απ’ όσα αξίωναν οι διαδηλωτές αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, έπειτα από την αποτρόπαια δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζόρτζ Φλόιντ.

Πλέον, το διάταγμα περνά από το Κογκρέσο, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε να δώσει το «ΟΚ» για την νομική καθιέρωση του διατάγματος. Πάντως, για την ώρα δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου, καθώς οι πρώτοι ζητούν να περιληφθεί η απλή και ξεκάθαρη απαγόρευση του «κεφαλοκλειδώματος» σε ένα νομοσχέδιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter