Ήπειρος: Έτοιμη το φθινόπωρο η γέφυρα της Πλάκας

Ήπειρος: Έτοιμη το φθινόπωρο η γέφυρα της Πλάκας

Τη θέση του πάνω από τον Άραχθο θα έχει πάρει το φθινόπωρο, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Η Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης του έργου πραγματοποίησε αυτοψία και έδειξε εντυπωσιασμένη όχι μόνο από την εξέλιξη των εργασιών αλλά και από τις λεπτομέρειες με τις οποίες ξαναζωντανεύει.

Βέβαια το γεφύρι του πρωτομάστορα Μπέκα δεν παύει να εκπλήσσει την σύγχρονη επιστήμη και να εντυπωσιάζει με τα μυστικά του. Ένα από τα μυστικά αυτά ήταν ο σφυρήλατος σίδηρος που είχε χρησιμοποιηθεί, υλικό που ξεπερνά σε αντοχή το σημερινό inox που χρησιμοποιείται στους ουρανοξύστες.

Αυτό ήταν ένα από τα σημεία που τόνισε με έμφαση ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος. Όπως είπε το έργο εξελίσσεται σωστά με εντυπωσιακές λεπτομέρειες και με στόχο να φτάσει όσο πιο κοντά σε αυτό που είχε παραδώσει ο Κώστας Μπέκας.

Ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών δήλωσε και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μανώλης Κορρές, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος».

Στην αυτοψία που έγινε συμμετείχαν κι άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής όπως επίσης ο Αλέξανδρος Λάμπρου εκ μέρους του ΤΕΕ Ηπείρου και ο Γιώργος Σμύρης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια.

Το γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2015. Η θλίψη ήταν τεράστια σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν ήταν το Πολυτεχνείο το οποίο ανέλαβε όλες τις μελέτες για την αναστήλωση.

Το έργο δημοπρατήθηκε πριν από έναν χρόνο και το περασμένο φθινόπωρο εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος.

Στο ενδιάμεσο είχαν γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου και με την εποπτεία του Γιώργου Σμύρη πολύ σημαντικές εργασίες, κυρίως στην στερέωση των βάθρων.

Η αναστήλωση αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την επιστήμη και ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο συγκεκριμένο τομέα.

Το γεφύρι λοιπόν το φθινόπωρο θα έχει πάρει την θέση του και ο μεταλότυπος που θα χρησιμοποιηθεί θα το «αγκαλιάζει» τον χειμώνα προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις του νέου έργου.

Πηγή: epiruspost.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter