Ηράκλειο: Αποζημίωση 1,46 εκατ. ευρώ για τον θάνατο εργαζόμενης στον δήμο

Ηράκλειο: Αποζημίωση 1,46 εκατ. ευρώ για τον θάνατο εργαζόμενης στον δήμο

Αποζημίωση «μαμούθ» 1,46 εκατ. ευρώ επιδικάστηκε κατά του Δήμου Ηράκλειου για τον θάνατο της 47χρόνης υπαλλήλου καθαριότητας, Δημητρίας Σκουρογιαννάκη, την οποία παρέσυρε και σκότωσε απορριμματοφόρο εν ώρα εργασίας το 2016. Έφεση καταθέτει ο Δήμος Ηρακλείου.

Ειδικότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2024 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου επιδίκασε νέα αποζημίωση ύψους 588.000 ευρώ, ενώ, τον Δεκέμβριο του 2023 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε επιδικάσει αποζημίωση 880.000 ευρώ.

Με τις δύο αυτές δικαστικές αποφάσεις ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να καταβάλει συνολικά αποζημιώσεις 1.468.000 ευρώ σε συγγενείς της θανούσης, ποσό το οποίο θεωρείται υπέρογκο από τη δημοτική αρχή. Αξίζει να επισημανθεί, πως ο Δήμος Ηρακλείου τονίζει από την πλευρά του, πως οι δύο αυτές δικαστικές αποφάσεις αλληλοσυγκρούονται σε επίπεδο αρμοδιότητας του Δικαστηρίου καταθέτοντας έφεση, για να τις ανατρέψει. Μάλιστα, από την πρώτη κιόλας απόφαση αποζημίωσης από το Μονομελές Πρωτοδικείο ύψους 880.000 ευρώ ο Δήμος είχε καταθέσει έφεση.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το απορριμματοφόρο τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα την 47χρονη, όταν εκείνη κατέβηκε για να αδειάσει τους κάδους. Από τις 20 Ιουνίου 2016 νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ και τελικά κατέληξε τον Αύγουστο του ίδιου έτους από σηψαιμία. Ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην απόφαση να αποδώσει τιμή στην εκλιπούσα προχωρώντας στην ονοματοδοσία του ονόματος της σε δρόμο του Ηρακλείου.

Η πρώτη αποζημίωση

Τον Δεκέμβριο του 2023 το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε την επιδίκαση αποζημίωσης στους συγγενείς της 47χρονης ύψους 880.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη. Το συνολικό ποσό με βάση την απόφαση κατανέμεται σε επιμέρους ποσά. Πιο συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηράκλειου με την απόφαση με αριθμό 886/2023 διατάσσει δύο εναγόμενους από τον Δήμο Ηρακλείου (δεν τους κατονομάζει) να καταβάλλουν έκαστος το ποσό – αθροιστικά – των 260.000 ευρώ προς μια ομάδα συγγενών της εκλιπούσας.

Με την έτερη απόφασή του, επί της β’ αγωγής, το δικαστήριο διατάσσει αντίστοιχα τους εναγόμενους να καταβάλλουν έκαστος αθροιστικά το ποσό των 180.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για άλλη ακόμη ομάδα στενών συγγενών. Συνολικά, δηλαδή, επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 360.000 ευρώ στα πλαίσια της β’ αγωγής.

Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου στην απόφαση αυτή εισηγήθηκε έφεση, καθώς το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα για ένσταση συντρέχοντος πταίσματος και συνυπαιτιότητας της παθούσας, που αν γίνονταν δεκτή, ο Δήμος θα ήταν υπόχρεος μικρότερης αποζημίωσης.

Η δεύτερη αποζημίωση

Η δεύτερη απόφαση αποζημίωσης εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου και γνωστοποιήθηκε στον Δήμο στις 12 Φεβρουαρίου υποχρεώνοντας τον Δήμο Ηρακλείου να καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη για τον θάνατο της 47χρονης.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου δέχεται εν μέρει την αγωγή και επιδικάζει αποζημίωση 100.000 ευρώ για κάθε παιδί της, 3.000 ευρώ σε άλλο πρόσωπο, 10.000 ευρώ σε κάποιον άλλο συγγενή της 47χρονης, 50.000 ευρώ σε ακόμη έναν συγγενή της νεκρής και τη σύζυγό του και από 25.000 ευρώ σε άλλα τρία άτομα. Συνολικά επιδίκασε 588.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί με τόκους από τις 17 Ιουνίου 2021.

Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε να ασκήσει εκ νέου έφεση. Μάλιστα η Νομική Υπηρεσία θεωρεί, ότι δικάστηκε το ίδιο αδίκημα από δύο διαφορετικά δικαστήρια και ως εκ τούτου προκύπτει σύγκρουση αρμοδιότητας δικαστηρίων και για αυτό πρέπει να γίνει έφεση.

Μάλιστα, η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για τη δεύτερη έφεση αναφέρει χαρακτηριστικά «Επειδή στην υπόθεση αυτή της αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης για το θάνατο της άτυχης υπαλλήλου επιλήφθηκαν δύο διαφορετικά δικαστήρια (αστικό και διοικητικό) και εξέδωσαν τις ως άνω αποφάσεις επί των αγωγών που ασκήθηκαν υποχρεώνοντας το Δήμο να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης, υπάρχει καταφατική σύγκρουση δικαιοδοσίας, η οποία πρέπει να αρθεί με την υποβολή αίτησης στο Δικαστήριο που θεωρούμε ότι στερείται δικαιοδοσίας (το διοικητικό δικαστήριο).

Για τους λόγους αυτούς καλείσθε να λάβετε σχετική απόφαση για την άσκηση εφέσεως κατά της ως άνω αποφάσεως και της υποβολής αιτήσεως στο Δικαστήριο που θεωρούμε ότι στερείται δικαιοδοσίας (το Διοικητικό Εφετείο Χανίων)».

Ένοχοι οδηγός και προϊστάμενος

Ο οδηγός του απορριμματοφόρου και ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια τόσο σε α’ βαθμό (Τριμελές Πλημμελειοδικείο) τον Μάιο του 2023 όσο και στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης στις αρχές Φεβρουαρίου 2024. Ακόμη, ο οδηγός κρίθηκε ένοχος, γιατί δε γνωστοποίησε το ατύχημα στις Αρχές.

Ο οδηγός έλαβε ποινή από το Εφετείο με 3 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση έναντι 4 ετών και 6 μηνών πρωτόδικα και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας με ένα χρόνο και 6 μήνες έναντι 2 ετών στον α’ βαθμό.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στα Τέμπη: Νέες καταγγελίες για «συγκάλυψη» από τη ΔΑΕΕ της Πυροσβεστικής- ‘Ντρέπομαι κ. Μητσοτάκη’

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε τον σύντροφό της μετά από καβγά

Μαρία Καρυστιανού: Με τον Μητσοτάκη θα μπορούσα να βρεθώ σε δικαστική αίθουσα – Όχι στο γραφείο του (Audio)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter