Ηράκλειο: Σε κλίμα συγκίνησης η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ευγένιου

Με κάθε επισημότητα ενθρονίστηκε σήμερα στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. Η τελετή ενθρόνισης έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο τον Β’, υποδέχθηκε με προσφώνηση ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, που χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα για το νησί και την πόλη του Ηρακλείου, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνησή του.

Κατά την άφιξη του στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά όπου συγκεντρωμένοι φώναζαν «άξιος» μέλη της συνοδείας του νέου αρχιεπισκόπου κρατούσαν στα χέρια τους μια εικόνα του Αγίου Μήνα, κειμήλιο όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ευγένιος κατά την αντιφώνησή του, καθώς αυτή την εικόνα κρατούσε μαζί του ο παππούς του που έφτασε ως πρόσφυγας στην Κρήτη, από τη Μικρά Ασία.

Στην αντιφώνηση του ο νέος Αρχιεπίσκοπος δήλωσε συγκινημένος και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έρχομαι ως πατέρας αυτής της μεγάλης οικογένειας με μια αγκαλιά που είναι ανοιχτή για όλους. Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε».

Εντός του ναού που έγινε η τελετή ενθρόνισης βρίσκονταν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Ελλάδας και την Εκκλησία της Κύπρου, εκπρόσωποι από το Όρος Σινά, όπως επίσης εκπρόσωποι της πολιτείας, τοπικών αρχών και φορέων, κληρικοί και εκπρόσωποι μοναστικών αδελφοτήτων.

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης στον ενθρονιστήριο λόγο του εξέφρασε τη συγκίνησή του, έκανε μια αναδρομή της πορείας του μέχρι σήμερα ενώ μίλησε με λόγια αγάπης για τους πιστούς.

Ανάμεσα σε αυτά που ανέφερε ο νέος αρχιεπίσκοπος ήταν η επιθυμία του να υπηρετήσει με αγάπη, ενότητα και αδελφοσύνη, την Εκκλησία της Κρήτης.

Στην τελετή ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ ο Γιάννης Ραγκούσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτές από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και τοπικών αρχών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής ενθρόνισης που ήταν σύμφωνη με τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, ακολουθεί γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Ευγένιος, τον οποίο οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν και να συγχαρούν το απόγευμα μετά τον εσπερινό στον ‘Αγιο Τίτο και αύριο Κυριακή 6 Φεβρουαρίου μετά τη θεία λειτουργία στον ‘Αγιο Μηνά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ