Ηράκλειο: Τα απορριμματοφόρα έμειναν από …καύσιμα και τραβούν χειρόφρενο

Ηράκλειο: Τα απορριμματοφόρα έμειναν από …καύσιμα και τραβούν χειρόφρενο

Στον “αέρα” κινδυνεύει να τιναχθεί ο τομέας της καθαριότητας στον Δήμο Ηρακλείου λόγω έλλειψης καυσίμων στα απορριμματοφόρα! Κι αυτό γιατί η πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δεν εγκρίνει πλέον τα εντάλματα πληρωμής που καταθέτει προς έγκριση ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή, μακρόχρονη και συστηματική υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων δαπανών που σηματοδοτεί μια μη αποδεκτή πλέον σπατάλη δημόσιου χρήματος…

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπογράφει πλέον, βάσει του νόμου, τις μεγάλες… έως και διπλάσιες υπερβάσεις στο πλαφόν στα καύσιμα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στα οχήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως εξήγησε η Μαρία Κοζυράκη, η ίδια υπέγραφε καθ’ υπέρβαση του νόμου τα αιτήματα της υπερκατανάλωσης καυσίμων της Διεύθυνσης Καθαριότητας εδώ και 30 μήνες, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο στον Δήμο για την εξεύρεση λύσης…

Υπήρξε ένα πολύ μεγάλο χρονικό περιθώριο υπομονής. Υπήρξε μακρά ανοχή στις μεγάλες υπερβάσεις. Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοζυράκη, η πλευρά του Δήμου δε δρομολόγησε λύσεις, με συνέπεια να μπαίνουν πλέον στον “πάγο” από την Αποκεντρωμένη τα αιτήματα για την πληρωμή των καυσίμων.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αποκομιδή των σκουπιδιών και με ανοικτό το ενδεχόμενο να τραβήξουν χειρόφρενο ορισμένα απορριμματοφόρα.

Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά… Ενώ η δημοτική Αρχή Ηρακλείου επικαλείται συνεχώς, σε κάθε ευκαιρία, τη νομιμότητα και την έχει κάνει “σημαία” της σε πολλά θέματα, με επικοινωνιακή κατά πολλούς χροιά, στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, την ίδια ώρα η υπόθεση που ξεδιπλώνεται τα τελευταία 24ωρα, με φόντο το “πάγωμα” των εγκρίσεων των πληρωμών από την Αποκεντρωμένη προς τον Δήμο για τα καύσιμα στα οχήματα, έρχεται να καταδείξει το ακριβώς αντίθετο.

Οι χειρισμοί της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε ένα κρίσιμο τέτοιο ζήτημα “φωτογραφίζουν” προχειρότητα και αδυναμία στην επίλυση ακόμα και απλών θεμάτων, όπως αυτό των καυσίμων στα απορριμματοφόρα.

Καταπέλτης, για του λόγου το αληθές, είναι τα όσα αποκαλυπτικά ανέφερε σε δηλώσεις της η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε σχέση με τα αιτήματα έγκρισης υπερκατανάλωσης καυσίμων που κατέθετε στην Αποκεντρωμένη εδώ και χρόνια η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και όλα αυτά καθ’ υπέρβαση του ορίου που επιτρέπει ο νόμος…

«Δεν υπάρχει ούτε κάποια έκτακτη κατάσταση, ούτε κάποια άμεση ανάγκη για τέτοιες υπερβάσεις του πλαφόν στα καύσιμα του Δήμου Ηρακλείου. Τέτοιες υπερβάσεις έχουμε μονάχα σε ιδιαίτερες έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. σεισμού ή κάποιας άλλης φυσικής καταστροφής και εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορώ εγώ να είμαι υπόλογη, υπογράφοντας για να πληρωθούν καθ’ υπέρβαση τέτοιες ποσότητες καυσίμων. Ξέρετε, δεν είναι δικό μου χρήμα για να το σπαταλήσω. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Η έγκριση τέτοιων υπερβάσεων κατανάλωσης στρέφεται κατά του δημόσιου συμφέροντος. Είναι υποχρέωσή μου να προασπίσω το δημόσιο συμφέρον. Και άρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορώ να υπογράψω», τόνισε μιλώντας στην “KΡHTH TV” η Μαρία Κοζυράκη.

Οι αποκαλύψεις έχουν και συνέχεια, καθώς, σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, η γενόμενη υπέρβαση στα καύσιμα άγγιζε ακόμη και το 50% του επιτρεπόμενου ορίου που ορίζεται. «Καθ’ υπέρβαση έχουμε ήδη 15 απορριμματοφόρα που έχουν ήδη αιτήματα για γενόμενη υπέρβαση καυσίμων κατά 40% και 50%! Είναι πολύ μεγάλη η απόκλιση αυτή», υπογράμμισε η κ. Κοζυράκη.

Πηγή: Νέα Κρήτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter