Ήρεμη σήμερα η κατάσταση στην Μόρια μετά το θάνατο μητέρας και παιδιού – Τι προκάλεσε την εξέγερση

Ήρεμη σήμερα η κατάσταση στην Μόρια μετά το θάνατο μητέρας και παιδιού –  Τι προκάλεσε την εξέγερση

Ήρεμη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας μετά τις χθεσινές σκηνές χάους, που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, μετά τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα και το παιδί της.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Και οι τρεις μετέβησαν αργά χθες το βράδυ, στη Μυτιλήνη προκειμένου να συντονίσουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Μόρια.

Το χρονικό των επεισοδίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, υπήρξαν δύο πυρκαγιές, η πρώτη στις 16:45 περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, σε ελαιώνα, την οποία έσβησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr το σβήσιμο της εντός του οικισμού δε έγινε μετ’ εμποδίων. Μάλιστα οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα. Μάλιστα στο άκουσμα της είδησης του θανάτου μητέρας και παιδιού η κατάσταση έγινε ακόμα πιο εκρηκτική. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, όπως ο όγκος των ανθρώπων ήταν μεγάλος. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης έκαναν από μέσα χρήση νερού.

Η διοικούντες το ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Γύρω στις 7.30 το απόγευμα, ξεκίνησε η αποχώρηση από τον καταυλισμό εκατοντάδων οικογενειών, που αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα στα γύρω κτήματα, καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια εκεί. Η Λέσβος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα όριά της και απαιτούνται άμεσα μέτρα, αλλά και ένα ρεαλιστικό πλάνο αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε το βάρος να διαμοιραστεί και η κατάσταση να εξομαλυνθεί και να ελεγχθεί.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: «Εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη στη Μόρια»

Την ίδια ώρα, σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια μετά την τραγωδία με τους δύο νεκρούς, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου που μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος τόνισε ότι πλέον μετά τα επεισόδια η κατάσταση έχει ηρεμήσει, ωστόσο όπως είπε «εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη».

Καταληκτικά, σχετικά με τα αίτια εκδήλωσης των επεισοδίων στο ΚΥΤ της Μόριας ο κ. Μουτζούρης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι εξετάζονται δύο ενδεχόμενα. «Άλλοι μιλούν για κάποια Αφγανή που προσπαθούσε να μαγειρέψει και κάηκε και άλλοι μιλούν για βραχυκύκλωμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter