Ήρθε ο καύσωνας: Στους 40-42 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος

Ήρθε ο καύσωνας: Στους 40-42 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος

Ήρθε για να μείνει – για λίγες μέρες έστω – ο καύσωνας. Σε υψηλά επίπεδα θα κινηθεί σήμερα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, φτάνοντας κατά τόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Οι μεν «συντηρητικοί» μετεωρολόγοι, κάνουν λόγο για μέγιστη (εκτίμηση) τους 43 βαθμούς, οι πιο «ριζοσπαστικοί» ωστόσο προειδοποιούν για 45άρια

Την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πεδινές περιοχές της χώρας, ενώ στην κοιλάδα της Λάρισας και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας θα φτάσει τοπικά και τους 41 με 42 βαθμούς. Στους 37 με 38 θα φτάσει στις παραθαλάσσιες ηπειρωτικές περιοχές όπως και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στις Κυκλάδες και στη Β. Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 36 με 37 βαθμούς (χάρτης 1).

Την Παρασκευή (χάρτης 2), το Σάββατο και την Κυριακή, όλες σχεδόν οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και αρκετές νησιωτικές θα φτάσουν τους 40 βαθμούς, ενώ στις κοιλάδες Δράμας-Σερρών, Ημαθίας, Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές της Βοιωτίας και της Αττικής οι μέγιστες θα φτάσουν έως και τους 42 με 43 βαθμούς.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση για σήμερα: 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής, αρχικά στα βόρεια και δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τον Ιούνιο είναι σχετικά σπάνιος τέτοιος καύσωνας, καθώς γίνεται κάθε δεκαετία. Όπως καταγράφηκε το 2007». Όσο για τον Ιούλιο αναφέρει ότι «δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί να κάνει δυο με τρεις καύσωνες, μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μετα-μελτέμια. Πάντως να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι συνάρτηση επειδή καήκαμε τώρα το ίδιο θα συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο» τονίζει ο κ. Λάλος.

Οδηγίες προς τους πολίτες από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ήδη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει υπηρεσιακά τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

1. Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία

2. Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

3 Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

4. Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σε ετοιμότητα κι ο δήμος Αθηναίων

Ενόψει του καύσωνα ο δήμος Αθηναίων μετατρέπει τις λέσχες φιλίας σε καταφύγια δροσιάς. Ειδικότερα, εννέα κλιματιζόμενες αίθουσες πρόκειται να διαθέσει ο δήμος Αθηναίων από την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα παραμείνουν εννέα (9) κλιματιζόμενες χώροι που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Οι αίθουσες αυτές είναι οι εξής:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946

2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044

3. Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403

4. Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου: Πρατίνου 12, τηλ. 2107242160

5. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398

6. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877

7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334

8. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900

9. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ.210 6459890

Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Κλιματιζόμενες αίθουσες σε Πειραιά-Κορυδαλλό

Κλιματιζόμενους χώρους, για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων από τη ζέστη, θέτουν σε λειτουργία οι Δήμοι Πειραιά και Κορυδαλλού, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες, καθώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, η θερμοκρασία θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πειραιά θα διαθέσει για το κοινό το «Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης» (Βασ. Γεωργίου Β’ 10 & Βούλγαρη 155), το οποίο θα λειτουργεί από αύριο, Τετάρτη, 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή, 2 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (τηλ. επικοινωνίας: 210 4134052 & 210 4134130).

Ακόμη, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, από αύριο Τετάρτη, 28 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» (1ος όροφος Πύργου Πειραιά, Ακτή Ποσειδώνος 2-4), τηλ. επικοινωνίας: 216 8003076 & 216 8003077.

Σημειώνεται ότι από αύριο, Τετάρτη, 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή, 2 Ιουλίου, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου Πειραιά θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης στους άστεγους για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Πειραιά, στο τηλέφωνο 213 2022000.

Στον Δήμο Κορυδαλλού, από την Πέμπτη, 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή, 2 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, οι χώροι που θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού είναι: Δημαρχείο (Γρ. Λαμπράκη 240, ισόγειο- αίθουσα δημοτικού συμβουλίου), 1ο ΚΑΠΗ (Ηπείρου 115), 4ο ΚΑΠΗ (Θήρας 41), 5ο ΚΑΠΗ (Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλ. Μέμου), 6ο ΚΑΠΗ (Θουκυδίδου 10, Σχιστό).

Πληροφορίες: Meteo.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter