Ήταν προφήτης ο Βγενόπουλος κ. Λοβέρδο;

Ήταν προφήτης ο Βγενόπουλος κ. Λοβέρδο;

Έκθετος είναι στα μάτια της κοινής γνώμης μετά την τελευταία του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μετά την παραδοχή του πως χωρίς την τροπολογία του το νοσοκομείο δεν θα εκπλειστηριαζόταν, προσπάθησε να παρουσιάσει στα μέλη της Επιτροπής τον Ανδρέα Βγενόπουλο ως προφήτη.

Περίπου 10 μήνες πριν την κατάθεση της περιβόητης τροπολογίας που άνοιξε την κερκόπορτα για το ξεπούλημα του «Ερρίκος Ντυνάν», ο Ανδρέας Βγενόπουλος μέσω των μαιευτικών κλινικών του (ΛΗΤΩ και ΜΗΤΕΡΑ) έστειλε εξώδικο στον τότε υπουργό Υγείας, στο οποίο εμπεριέχονταν αυτούσιες φράσεις που εν τέλει συμπεριελήφθησαν στην τροπολογία 4058/12. Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2012, ενώ το εξώδικο κοινοποιήθηκε στον τότε υπουργό τον Ιούλιο του 2011.

Πριν το εξώδικο του Βγενόπουλου είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να τελεσφορήσει η σύμπραξη «Ερρίκος Ντυνάν» – ΓΑΙΑ, καθώς έθιγε τον κοινωφελή χαρακτήρα του Ιδρύματος.

Εξετάζοντας τον μάρτυρα, ο βουλευτής της πλειοψηφίας, Χαρίλαος Τζαμακλής αποκάλυψε:

«Έχω εδώ ένα εξώδικο που σας έστειλε το «ΜΗΤΕΡΑ» και το «ΛΗΤΩ», δηλαδή οι δύο μαιευτικές κλινικές του κ. Βγενόπουλου στις 13.7.2011, όπου σας λέει ο κ. Βγενόπουλος και σε εσάς και στους άλλους που το κοινοποιεί τα εξής: Αφού αναφέρει ότι καθυστερήσατε πολύ να αποδεχτείτε τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου -την αποδεχτήκατε λοιπόν στις 12.7.2011-, την επόμενη μέρα σας στέλνει το εξώδικο και σας λέει:

“Παρόλα αυτά, με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ταυτόχρονα με την υπογραφή της αποφάσεως περί της εφαρμογής της 227/2011 γνωμοδοτήσεως της πλήρους Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανακοινώθηκε ότι προωθείται σχέδιο τροπολογίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δια της οποίας εκτιμούμε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω παράνομες ενέργειες, συμπράξεις ή συναλλαγές, παραβιάζοντας τόσο τις νομικές διατάξεις περί λειτουργίας των ιδρυμάτων και εξυπηρέτησης των σκοπών τους, όσο…”.

“Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κείμενο της επίμαχης τροπολογίας έχει ως εξής:…». Είναι ακριβώς το ίδιο. Θα σας τη διαβάσω. «Το Kοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του να πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται εν γένει, τα περιουσιακά του στοιχεία…”».

Και πρόσθεσε ρωτώντας τον Λοβέρδο: «Εδώ διαμαρτύρεται ο κ. Βγενόπουλος δια των μαιευτικών κλινικών του ότι εσείς -το Υπουργείο δηλαδή- πρόκειται να συνεχίσετε να παραβιάζετε τον νόμο και τις διατάξεις περί ιδρύματος. Τι έχετε να μου απαντήσετε επ’ αυτού; Δηλαδή γιατί τον Ιούλιο του 2011 συντάσσεται αυτή η τροπολογία, η οποία κατατίθεται εννέα με δέκα μήνες μετά;».

Ο πρώην υπουργός Υγείας ξεκίνησε να παριστάνει τον ανήξερο, μετατρέποντας και αυτή τη συνεδρίαση σε show καθώς ζητούσε την ώρα της εξέτασής του βοήθεια από τους συνεργάτες του. Εν συνεχεία, απέδωσε το εξώδικο στην προσπάθεια του Ανδρέα Βγενόπουλου να διαλυθεί η ΓΑΙΑ, γεγονός που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του αποθανόντα επιχειρηματία.

«Και πώς γνώριζε τη διατύπωση;» ρώτησε ο κ. Μπαλωμενάκης τον Λοβέρδο, με τον τελευταίο να στρεψοδικεί, ζητώντας να γίνει αντιπαραβολή των λέξεων, ενώ όταν έγινε κι αυτό έκανε λόγο για… διπλάσιο περιεχόμενο στην τροπολογία. «Κάντε αντιπαραβολή των λέξεων. Έτσι είναι η τροπολογία;» διερωτήθηκε ο Λοβέρδος, με τον Τζαμακλή να απαντά: «Ακριβώς η ίδια, σας λέω». «Δεν ξέρω. Αν είναι ακριβώς η ίδια επιτρέψτε μου να το δω. Πάντως δεν είναι δικό μου» ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, ο οποίος εν τέλει παραδέχτηκε: «Ναι, πράγματι έχει φράσεις που έχουν συμπεριληφθεί. Δεν είναι, όμως, όλη η διάταξη έτσι. Η διάταξη είναι διπλάσιας έκτασης. Έχει φράσεις, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάρτε την και δείτε την. Το έχω εδώ το κείμενο».

Πάντως, το ερώτημα παραμένει: Ήταν προφήτης ο Ανδρέας Βγενόπουλος κ. Λοβέρδο;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter