Ηξεις αφήξεις ο Ανδρουλάκης για συνεργασίες – Πείραμα συγκλίσεων με σύσταση προανακριτικής για τη τραγωδία των Τεμπών

Ηξεις αφήξεις ο Ανδρουλάκης για συνεργασίες – Πείραμα συγκλίσεων με σύσταση προανακριτικής για τη τραγωδία των Τεμπών

Ανοιχτός στις συνεργασίες από τη βάση της κοινωνίας, απορρίπτοντας όμως τις συμφωνίες κορυφής,εμφανίζεται σε δημόσιες τοποθετήσεις του, μετά τις τοπικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης . Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν μετακινείται από τις επιδιώξεις της, αν και πιέζεται ακόμα και εσωκομματικά για την ανάγκη πολιτικών συγκλίσεων στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ των συμμαχιών, περιλαμβανομένων δυνάμεων από το φιλελεύθερο προοδευτικό κέντρο ως την προοδευτική αριστερά, παραμένοντας, όμως προσηλωμένος στην στρατηγική του …εκτοπισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει κυβερνητικό ρόλο.

Μάλιστα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί την τακτική ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα, απέναντι τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας ως πεδίο τη Βουλή για να φανεί το εύρος των δυνατοτήτων συγκλίσεων ή για πινγκ πονγκ σε ένα μπλέιμ γκέιμ πολιτικών αποστασιοποιήσεων.

Ουσιαστικά επιδιώκει να κάνει κινήσεις που να δυσκολεύουν κυρίως την Κουμουνδούρου, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα του “ναι ή όχι” σε θεσμικές προτάσεις που φέρνει η Χαριλάου Τρικούπη ή από άλλη οπτική να οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεών του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω τηλεοπτικού καναλιού , κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (Open TV-17.10.2023), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να καταθέσει βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα αίτημα για να υπάρξει «σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών». Για να συμπληρώσει με νόημα: «Για να δω πώς θα κινηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ…».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να υπερψηφίσουν το αίτημα και να υπάρξει η σύσταση της προανακριτικής. Ομως, το περιεχόμενο του αιτήματος και η χρονική εμβέλεια για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία μπορεί να εμπεριέχει …σκοπέλους.
Πάντως, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν μετακινείται από τους στόχους της. Το διεμηνύει σε διάφορους τόνους ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και την επικράτηση του Χάρη Δούκα στο δήμο Αθηναίων, με την σύμπραξη και ενίσχυση του Κώστα Ζαχαριάδη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Διατυπώνει με σαφήνεια ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να γίνει κυβέρνηση. Τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ , δηλώνει έτοιμος για συμμαχίες , τασσόμενος υπέρ συνεργασιών από την κοινωνία, περιλαμβανομένων δυνάμεων της προοδευτικής αριστεράς.«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με την προοδευτική Αριστερά και το προοδευτικό κέντρο αλλά με στόχο να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές και συντηρητικές αντιλήψεις και τη κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνει.

Κατά την ανάλυση του Νίκου Ανδρουλάκη, το 2021 το Δεκέμβριο, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια πορεία με τέσσερις εκλογικές μάχες, ανανέωση προσωπικού . «Ο στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση. Είμαι υπέρ των συνεργασιών στη βάση της κοινωνίας», είπε (Open TV (17.10.2023). «Κινούμαι αξιακά», σημείωσε, ενώ χρησιμοποίησε με έμφαση φράσεις όπως “λίγα λόγια και πολλή δουλειά” , “για την καρέκλα (…) δεν θα κάνω συμβιβασμούς”.

Πάντως, σχολιάστηκε το γεγονός ότι η συνέντευξη του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στο Open Tv, το βράδυ της Τρίτης, σχεδόν συνέπεσε με τη συνέντευξη του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στο Mega Tv. Το γεγονός συνδυάστηκε με πολιτικές εκτιμήσεις ότι η αυξανόμενη ακτινοβολία του Χάρη Δούκα λόγω της θριαμβευτικής εκλογής του στο δήμο Αθηναίων, με ανατροπή από τον α΄γύρο, έχει θορυβήσει τη Χαριλάου Τρικούπη , σε σχέση και με την προσωπική δυναμική του νέου δημάρχου και με τακτική των συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε η δημοτική παράταξη Δούκα κατά τις τοπικές εκλογές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε  για την εκλογή του Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας και τη στήριξη της «Ανοιχτής Πόλης», ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Ο πρώτος και βασικός κανόνας της πολιτικής είναι να ξέρεις να μετράς. Θέλω να πιστώσω στον κ. Ζαχαριάδη τον γενναίο τρόπο με τον οποίο έπραξε και μπράβο του. 14 + 12 = 26, στην καλύτερη 27 συν κάποιες άλλες δυνάμεις. Το υπόλοιπο 30% τι είναι;

Άρα, ούτε αυτό έφτανε, ούτε αυτό ήταν και το κρίσιμο. Το επιπλέον 30% είναι ο λαός των Αθηνών, που πια επέλεξε έναν δήμαρχο πέρα από κομματικές ταυτότητες γιατί δεν ήθελε την κοροϊδία του Μεγάλου Περιπάτου. Ήθελε μία πόλη ασφαλή, την ανάπλαση της Αθήνας με περιβαλλοντολογικούς και πράσινους όρους, μία πόλη ανθρώπινη στην καθημερινότητά της. Γι΄αυτό  επέλεξε έναν άνθρωπο, που μπορούσε να τα υλοποιήσει όλα αυτά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter