Ηχηρό «όχι» Ινφαντίνο στον Μητσοτάκη

Ηχηρό «όχι» Ινφαντίνο στον Μητσοτάκη

Δεν έχει συμβεί ξανά πρωθυπουργός μιας χώρας να καλεί τον πρόεδρο της FIFA κι εκείνος να στέλνει εκπρόσωπό του

Δεν έχει προηγούμενο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο πρωθυπουργός μιας χώρας να προσκαλεί τον πρόεδρο της FIFA προκειμένου να συζητήσουν πώς θα διορθωθούν τα στραβά κι ανάποδα του αθλήματος και ο νο1 παράγοντας στο λαοφιλέστερο σπορ να μην αποδέχεται την πρόσκληση! Κι όμως ο Τζιάνι Ινφαντίνο είπε ηχηρό «όχι» στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν θα έρθει στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου για να υπογράψει το υποτιθέμενο ποδοσφαιρικό μνημόνιο συνεργασίας της FIFA (και της UEFA) με την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αντ’ αυτού θα έρθει ο αντιπρόεδρος (ένας εκ των επτά…) της παγκόσμιας ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Στις 30 Ιανουαρίου από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η κυβέρνηση «θα αποταθεί στη FIFA και την UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου». Ομως ο «πρωθυπουργός» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν είναι αγενής και μόνο σε ακραίες καταστάσεις η FIFA αδειάζει μια κυβέρνηση. Η μη αποδοχή της πρόσκλησης οφείλεται 100% στους λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος από τότε που διαχειρίζεται τον φάκελο του ελληνικού ποδοσφαίρου σκοράρει διαρκώς με αυτογκόλ.

Ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη πήγε εντελώς αδιάβαστος στις συναντήσεις που είχε στην έδρα της FIFA και επιχείρησε με εξωθεσμικό τρόπο να περάσει τη βούληση της κυβέρνησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. FIFA και UEFA λειτουργούν βάσει των δικών τους καταστατικών και δεν επιτρέπουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέλη τους.

Το καθοριστικό λάθος του Γ. Γεραπετρίτη ήταν ότι συνομίλησε με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας, στους οποίους εξήγησε τις παρεμβάσεις που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση στην ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα. Παρεμβάσεις που παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, οπότε όλες οι προτάσεις του απορρίφθηκαν. Ηταν μεγάλη γκάφα του Ελληνα υπουργού αυτή η κίνηση, καθώς σε θέματα πολιτικής… πλάτη μπορεί να βάλει μόνο ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Κι αυτό εφόσον η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει.

Την περασμένη Δευτέρα, όταν ολοκληρώθηκε το ραντεβού του υπουργού Επικρατείας με τον Κλαρκ στην Ζυρίχη, η παγκόσμια ομοσπονδία με επίσημο δελτίο Τύπου ανέφερε ότι «με την παρότρυνση των ελληνικών αρχών ο Κλαρκ επιβεβαίωσε ότι η FIFA θα εργαστεί με την UEFA και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να λύσει τα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο». Δεν έγινε δηλαδή καμία αναφορά για δήθεν ρόλο της κυβέρνησης.

Εκλογικό σύστημα

Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο ή «συνυποσχετικό», όπως το βάπτισε ο Γ. Γεραπετρίτης, θα το συντάξει η κυβέρνηση και θα το προωθήσει στις διεθνείς ομοσπονδίες για μελέτη και έγκριση. Στην περίπτωση που υπάρξει παρέμβαση, για παράδειγμα στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, η σχετική διάταξη θα παραγραφεί. Για το πώς θα εκλεγεί η επόμενη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θα αποφασίσει η γενική της συνέλευση. Και επειδή η διοίκηση Γραμμένου δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει την εκλογική διαδικασία, στις αρχαιρεσίες του 2020 θα ψηφίσουν 69 εκπρόσωποι ενώσεων και ΠΑΕ και όχι 4.000-5.000 άτομα, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Το εκλογικό σύστημα μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά η όποια αλλαγή θα ισχύσει για την ανάδειξη της διοίκησης του 2024 στην ΕΠΟ.

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τεταμένη και η κυβέρνηση ενημέρωσε τις FIFA – UEFA ότι θα διακόψει το πρωτάθλημα αν συμβούν επεισόδια στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, το οποίο διεξάγεται την επόμενη Κυριακή. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι «αυτό είναι εσωτερικό σας ζήτημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter